Ветко и Маринела Арабаджиеви не са в списъка на издирвани от сайта на Интерпол

Ветко и Маринела Арабаджиеви не са в списъка на издирвани от сайта на Интерпол

Искането на България международната полицейска организация да издирва семейството беше публично прокламирано от прокуратурата

 

Имената на Ветко и Маринела Арабаджиеви не са в списъка на издирваните, качен на сайта на Интерпол. Но обвинени по т.нар. дела с обществен интерес през последно време и обявени официално от българската прокуратурата за издирвани от Интерпол са на интернет страницата на организацията – Евелин Банев – Брендо, братя Галеви, Цветан Василев, Димитър Желязков – Митьо Очите, избягалият от Софийския затвор Радослав Колев и др., пише „Дневник“.

Адвокатът на сина на Арабаджиеви каза преди близо четири месеца, когато бяха обвинени задочно, че ще се върнат до няколко дни в България.

Арабаджиеви са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, укриване на данъци и пране на пари. При акция на прокуратурата в края на август в хотелите на Арабаджиев „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Тогава беше задържан и синът им Вълчо Арабаджиев, който е в ареста, и две счетоводителки.

След акцията зам.-главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев заяви, че спрямо семейство Арабаджиеви има издадена европейска заповед за арест и се търсят от Интерпол. Тогава разследващите имаха данни, че двамата обвиняеми са във Франция. Но Гешев подчерта, че не са на почивка, а се укриват.

От международната организация на въпрос на „Дневник“ обяснили, че не коментират конкретни случаи или хора, освен при специални обстоятелства и с одобрението на съответните държавни власти и насочиха въпросите към българските разследващи органи.

Според наблюдаващия делото Кирил Пейчинов Арабаджиеви се издирват от Интерпол и че организацията качвала имената не на всички издирвани.

Според интернет страницата на международната полицейска организация има две причини, според които имената и снимката на издирван не са публикувани – не е искано издирването му или изискващата страна е поискала за червената бюлетина (за издирване) да знаят само разследващите органи на другите държавни членки в организацията. Искането на България Интерпол да издирва Арабаджиеви беше многократно и публично прокламирано от прокуратурата.

На сайта на Интерпол са имената на обвинени българи, чието местонахождение е известно като бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който е в Белград и се е явявал няколко пъти пред местния съд, който разглежда искането за екстрадицията му, както и Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който е в турския арест.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio