Обидените строители получиха подкрепа от управляващите

Обидените строители получиха подкрепа от управляващите

Управляващите и представителите на едрия строителен бизнес се подкрепиха един друг днес по време на протеста на Камарата на строителите в България. Тази сутрин участващи в КСБ фирми извадиха около 1000 строителни машини и техника, които разположиха на един от основните софийски булеварди „Цариградско шосе“. Те представиха акцията си като „мирен протест“, с който искат да защитят авторитета си. Според тях този авторитет е целенасочено уронван и използван за политически цели.

Председателят на управителния съвет на КСБ Илиян Терзиев заяви, че целта на протестите е да се подреди браншът и да се създадат правила за работа. „Ние не сме излезли за това да говорим за една или друга фирма, ние сме излезли да защитим бранша. Браншът е застрашен заради това, че постоянно ни дъвчат. Кому е нужно това да говориш постоянно, че този е виновен или онзи е виновен. Аз говоря за всички обекти от строителния бранш и по-точно за тези, които се работи с публични средства. Те са под прожекторите. Никой не гледа другите обекти, а те са не по-малко важни“, коментира пред Би Ти Ви. Попитан коя е политическата партия, от която строителите се чувстват ощетени, председателят каза: „Не е много добре да говорим с конкретика, но все пак БСП са хората, които ни атакуват“.

Причина за недоволството на бранша от БСП най-вероярно е предложението на партията за извършване на независима проверка на качеството на пътното строителство в България.

Критиките към качеството на пътното строителство обаче датират отпреди това като най-видими станаха след катастрофата в Своге през август, в която загинаха 20 души. Това накара хора в различни части на страната да излязат на протести срещу некачествени ремонти в близост до тях, припомня „Дневник“.

В средата на октомври пък премиерът Бойко Борисов призова от обществените поръчки да бъде „извадена“ фирма „Джи Пи груп“. Разпореждането по адрес на Агенция „Пътна инфраструктура“ дойде след като Европейската комисия сезира ОЛАФ и тя започна да проверява твърденията за корупция при спечелени от „Джи Пи груп“ европроекти, оповестени в разследване на сайта „Биволъ“. По-късно през есента обществено недоволство за пореден път предизвикаха ремонтите в центъра на София, в които отново е замесена „Джи Пи груп“.

В хода на ществието си днес строителите се срещнаха с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с президента Румен Радев с премиера Бойко Борисов и ресорния министър Петя Аврамова.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е заявила на срещата, цитирана от агенция „Фокус“, че осъжда „всеки опит за дискредитация, както на българските строители, така и на тяхната работа в страната и в чужбина“.

Тя се е ангажирала и със създаването на работна група от специалисти в сектора от всички парламентарни групи, в която няма да влизат хора, „които си правят евтин политически пиар“. Целта на групата е да се направят законодателни промени.

„Ще направим така, че да облекчим работата на българските строители, за да могат и те спокойно да продължават да утвърждават българския строител като един от най-добрите в Европа и в света“, е казала Караянчева, цитирана от агенция „Фокус“.

В защита на бранша се обяви и депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. Той  упрекна БСП, че отправя недоказани твърдения към целия строителен бранш.

По време на срещата в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов е обявил, цитиран от правителствената информационна служда, че не одобрява „линията за дискредитиране на сектора“. Борсиов призовал за качествено изпълнение на проектите.

В протеста на строителите от БСП пък видяха „най-грозната част на управлението на Борисов“. „Днешният ден е прецедент в политическата история и събирателен образ на режима на Борисов – едрият капитал и властта в стачка срещу опозицията“. Така обобщи ситуацията лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Виждаме днес как едрият капитал изкарва машини срещу опозицията и срещу разследващ журналист, защото търсим истината и искаме прозрачност…Най-грозната част на това лице на управлението на Борисов е, че използват работници за тази цел“, заяви Нинова, цитирана от агенция „Фокус“.

Депутат от БСП Елена Йончева, която е най-активна в инициативата за независима проверка на качеството, коментира, че реакцията на КСБ показва страх и паника от извършване на независима проверка.

„Нашето искане е само за проверка на българските магистрали – за проверка на качеството им в независима европейска лаборатория. Ние не разбираме как е възможно срещу това искане да бъдат изкарани 1000 строителни камиони. Реакцията на Камарата показва страх, паника от извършването на една така проверка. Ние подкрепяме строителството и на практика искаме само едно и също – да се строят качествени пътища. А това може да стане само с проверка на пътищата“, заяви тя.

За повече прозрачност се е обявил и президента Румен Радев по време на срещата си с представители на камарата. „Моето доверие и доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност. Това за мен означава да има целесъобразни и с голяма обществена значимост проекти, да има прозрачни и честни обществени поръчки, такива условия, че всеки лев да отива по предназначение, контролът да бъде принципен, всеобхватен и безкомпромисен, нормативната база да ви позволява да изпълнявате дейността си по най-добрия начин в една реална и здрава конкурентна среда“, обявил държавният глава, цитиран от прессекретариата си.

Снимка: Regiona.bg

Категории Акцент, Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio