Строителите изкарват 1000 тежки машини в „мирно шествие“. Можело да преминат и към протести

Строителите изкарват 1000 тежки машини в „мирно шествие“. Можело да преминат и към протести

Камарата на строителите в България (КСБ)  ще проведе утре „мирно шествие в защита на строителния бранш“ като планира да изкара над 1000 тежки машини по улиците на София.  Машините, които ще бъдат със свалени вериги, ще преминат по улиците на София между 7 и 12 часа. Строителите ще внесат в Народното събрание, Президентството и в Министерския съвет подписка в „защита на бранша“.

В нея се изразява „безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за „високи цени и безобразно качество на изпълнението“, за корупционни практики и отклоняване на средства“ без те да са подкрепени с доказателства, а това руши авторитета на бранша.

„С подписката и утрешното събитие ние казваме на политиците: „Чуйте и ни вижте! Вие вършете вашата работа и ни осигурете спокойствие, за да вършим ние нашата“, заяви Терзиев, цитиран от БТА. Той предупреди, че ако не бъдат чути, строителите ще преминат към протестни действие в защита на правата си, работата, законността и сигурността.

С подписката камарата настоява да „се спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация, да не се разпространяват недоказани публични твърдения за корупция в строителството, да има сигурност, плановост и предвидимост особено в дългосрочен план, спазване на законите както от бранша, така и от политиците“.

Друго искане на бранша е да продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища. Според тях в тази програма били заети над 1000 фирми с над 70 000 работници.

КСБ настоява да се създаде възможност да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват невярна информация.

Ръководството на камарата не изключва, че целта на атаките е дори и ликвидиране на българските компании преди началото на големите проекти по европейски програми и по този начин на чужди компании да бъде предоставен българският строителен сектор.

От Камарата са обезпокоени от безотговорното според тях говорене, което те определят като национално предателство, защото може да доведе до спиране на фондовете в България, които осигуряват над 80% от заетостта в сектор „строителство“.

От Камарата са притеснени от това какво би се случило с хилядите служители и семействата им, ако останат без работа.

Протестът идва на фона на настояванията от БСП за пълна проверка на качеството на новопостроените пътища и пътните ремонти и проверка на материалите в европейска лаборатория.

Снимка: infocall.bg

Категории Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio