ГЕРБ опитват да бетонират гражданската конфискация и без присъда

ГЕРБ опитват да бетонират гражданската конфискация и без присъда

Управляващата партия ГЕРБ ще се опита да прокара през Народното събрание законодателни промени, които да позволяват т.нар. „гражданска конфискация“ без влязла в сила осъдителна присъда и дори на лице със снето обвинение.

Преди по-малко от седмица гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) прие тълкувателно решение по отменения вече Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество. Според него няма как да се премине към конфискация на имущество, ако обвинението, заради което тя е започнала, е било прекратено. Решението е задължително за всички съдилища. Това решение в максимална степен възстановяваше правото, защото обичайна практика на бившата Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) беше да не се интересува от развоя на обвинението към някого. Достатъчно беше прокуратурата да повдигне обвинение и КОНПИ да започне собствена проверка на обвиненото лице. Дори обвинението впоследствие да бъде свалено или съдът да оправдае обвинения, то това не спираше КОНПИ да води дело за конфискация на имуществото на обвинявания.

Решението на ВКС се очаква да засегне около 300 висящи дела, които са били образувани до края миналата година, когато законът беше отменен с приемането на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Делата, по които има висящ съдебен процес ще бъдат спрени, а тези по които разследването е прекратено или има оправдателна присъда трябва да бъдат прекратени. Сред тях са знакови дела като това срещу Христо Бисеров, което трябва да бъде прекратено, защото той вече е оправдан. Спрени до окончателно произнасяне от съда трябва да бъдат и делата срещу Цветан Василев, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и др.

Решението на ВКС предизвика гневна реакция у шефа на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) – бивша КОНПИ, Пламен Георгиев. В няколко изяви главно в контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски медии, отличаващи се и с про правителствен профил, той обясни как спирането на над 300 дела ще бъде голям удар върху „гражданската конфискация“.

Терзания на Георгиев явно са били забелязани от управляващите, които водени от председателят на правната комисия към Народното събрание Данаил Кирилов ще се опитат буквално да смачкат тълкувателното решение на ВКС със законодателни промени.

С  предлагания от Кирилов Законопроект за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Народното събрание ще приеме, че прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда не представляват пречка пред исковете исковете за конфискация.

На депутатите се предлага да направят и още една промяна, която касае срока на проверката от КПКОНПИ.  Според разпоредбите на действащия закон тази проверка може да продължава до една година, плюс еднократно удължаване на срока с шест месеца. Тези срокове обаче масово не се спазват от Комисията, което доведе до там, че над 100 дела бяха прекратени от различни съдилища в страната.

По някои дела обаче съдът не прие удълженият незаконно срок на проверката от КОНПИ като основание за прекратяване на производството. По тази причина бе образувано ново Тълкувателно дело № 1/2018 г. на ВКС, което ще се произнесе догодина. Ако ВКС реши, че посочените срокове в закона са задължителни, то всички тези дела ще бъдат окончателно прекратени.

За да избегнат тази нова конфузна ситуация ГЕРБ ще опитат да променят закона още преди съдиите от ВКС да обявят тълкувателното си решение.

 

 

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.