София 2019: Бюджет от 1.6 млрд. лв. Ще има и за „въздух“

София 2019: Бюджет от 1.6 млрд. лв. Ще има и за „въздух“

И през 2019 г. един от основните приотитет на община София щял да бъде подобряването на чистотата на въздуха. Това стана ясно от представянято от кмета Йорданка Фандъкова на бюджет на Столичната община за следващата година.

София ще разполага с 1.587 млрд. лв., спрямо 1.4 млрд. лв. за 2018 г. „Последователно в последните години реализираме основни приоритети, като на първо място е екологията – подобряваме чистотата на въздуха в града“, каза Фандъкова.

Колко точно общината харчи за „въздух“ не стана чсно, защото дейностите са основно ремонти, обновяване на градския транспорт, сметосъбиране и почистване на улиците, за което са предвидени 206 млн. лв.

През 2019 г. общината планира да продължи екологичната си политика, като пусне третата линия на метрото и плати общо 133 млн. лв. за новите автобуси – 20 с електрически двигатели и 60 на газ, и 13 нови трамвая. Процедурите за купуването им приключиха тази година, припомня „Дневник“.

За ремонти и са планирани 550 млн. лева, като основно ще се довършват проекти от тази година – ремонтите на бул. „България“, „Монтевидео“, бул. „Цар Освободител, площад „Александър Невски“ и други улици в центъра, разширението на бул. „Тодор Каблешков“, подмяната на релсите за трамвая по бул. „Княз Борис III“.

Фандъкова очаква Агенция „Пътна инфраструктура“ да започне разширението на Околовръстния път от „Младост“ до магистрала „Тракия“. През 2016 г.

За ремонти и изграждането на нови детски градини са предвидени 19 млн. лева, като те ще са в „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Нови Искър“, „Изток“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Студентски град“.

Общината не предвижда повишение на данъците и таксите в общината освен приетата от Народното събрание промяна в облагането на автомобилите спрямо тяхната екологичност. Фандъкова посочи, че тя няма да доведе до повишение в приходите на общината, защото за две трети от жителите на града данъкът ще се повиши, но ще намелее за останалите.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio