Здравното министерство предлага заведенията да бъдат затваряни при нарушаване на забраната за тютюнопушене

Здравното министерство предлага заведенията да бъдат затваряни при нарушаване на забраната за тютюнопушене

Заведения, в които се нарушава забраната за тютюнопушене, да бъдат затваряни, а собствениците да носят отговорност за системно нарушаване на забраната. Такива мерки за борба с пушенето предлага Министерството на здравеопазването, съобщaва БНР.

В разговор за националното радио Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция „Профилактика на болестите и зависимостите“, призна, че забраната за пушене на закрито не е ефективна.“Едни и същи заведения системно нарушават забраната. Затова в закона се предвижда да се включат такива текстове, че да има възможност заведенията да бъдат затваряни“, обясни тя.

Министерството на здравеопазването предлага и прецизиране на понятието „закрито обществено място“

Председателят на сдружение „България без дим“ доктор Маша Гавраилова каза, че ще предложи забрана за външната реклама и на т.нар. „електронни цигари“. „Родителите не осъзнават, че купувайки на децата си такива изделия, после ще имат големи проблеми, тъй като това категорично се е доказало от проучване, че те са една врата към конвенционалните тютюневи изделия“, обясни тя.

Официалната статистика посочва, че 1 милион българи, от близо 2 милиона пушещи, се очаква да умрат преждевременно поради заболявания, свързани с употребата на тютюневи изделия, припомня в. „Сега“.

Категории Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio