Баневи със 7 обвинения, най-тежкото за пране на пари – над 1 млрд. лв.

Баневи със 7 обвинения, най-тежкото за пране на пари – над 1 млрд. лв.

За най-тежкото обвинение – присвояване в особено големи размери, наказанието е от 10 до 20 години

 

Днес Специализираната прокуратура ще прецизира обвиненията срещу бизнесмена Николай Банев и съпругата му Евгения. Обвиненията ще са за 7 престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

Ввчера Баневи пристигнаха в България с два различни самолета от Франция през Германия и в ранния следобед кацнаха на летище София, където ги чакаха коли на Съдебна охрана, за да ги откарат в ареста.

Банев ще отговаря за ръководене на организирана престъпна група, а съпругата му – за участие в нея. Днес стана ясно, че обвинение за участие в групата ще бъде повдигнато и на майката на бизснесмена – Мария. Според разследващите тя е участвала в прането на пари, в управлението на фирми, взимала е пари от касите на „Полимери“ и е продала кран при много неизгодни условия, като парите са били присвоени от Баневи. Заради напредналата ѝ възраст обаче прокуратурата няма да иска да бъде задържана, а ще бъде оставена на свобода срещу парична гаранция.

Евгения и Николай Баневи бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница по издадена от българските власти европейска заповед за арест. На 21 ноември Апелативният съд в град Екс ан Прованс даде съгласие за предаването им на българските власти, а Баневи обявиха, че няма да обжалват това решение.

Те са обвинени в източването на 84 млн. лв. от приватизираните от семейството предприятия „Полимери“, „Елма“, „Химически завод Панайот Волов“ и „Топлофикация Казанлък“., укриване на данъци в общ размер от 4.3 млн. лв. и пране на 589 млн. евро. Последното обвинение срещу семейство Баневи е за незаконно държане на оръжие. По свидетелски показания прокуратурата обвини Баневи за пране на 589 млн. евро

Най-тежкото от седемте обвинения срещу Николай и Евгения Баневи е за присвояване в особено големи размери. За него наказанието е от 10 до 20 години. Това коментира по Нова телевизия адвокат Людмил Рангелов. Според него в момента семейството няма ход, който да облекчи положението им.

Обвинението за пране на пари за 1 милиард лева звучи „бомбастично”, коментира пред Нова тв журналистът Стефан Ташев. „Не знам някой в България да е обвиняван за толкова много. Въпросът е дали ще се докаже”, коментира Ташев.

„Искам да припомня едно подобно бомбастично изказване през 2010 г. за 250 милиона изпрани пари от злоупотреба с ДДС. Досъдебното производство приключи без доказани 5 лева”, заяви адвокат Рангелов.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio