Спецпрокуратурата възложи на полицейската служба КОС проверка на завод „Арсенал“

Спецпрокуратурата възложи на полицейската служба КОС проверка на завод „Арсенал“

 

 

Специализираната прокуратура възложи на началника на служба КОС (Контрол на общоопасните средства) при Главна дирекция на националната полиция (ГДНП) проверка в завод „Арсенал“ в Казанлък.

Тя е свързана с иззетите на 4 декември 2018 г. в област Стара Загора 17 автомата „Калашников“, 15 пистолета „Макаров“ и 12 цеви за същия пистолет, за които има основания да се предполага, че са произведени в завода и незаконно са изнесени оттам, се казва още в съобщението от Специализираната прокуратура.

В рамките на един месец службата трябва да представи обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации, в т.ч. има ли извършени нарушения на нормативни актове, какви са били предприетите мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, има ли последици от тези последици от тези мерки, както и санкционирани ли са виновните лица.

В прес съобщението се казва още, че с оглед на мащаба на проверката, в случай, че тя обективно не може да приключи в рамките на месец, Специализираната прокуратура трябва да бъде уведомена за причините, както и за възможния най-кратък срок за приключването й.

Във вторник при спецакция на ГДБОП и Спрециализираната прокуратура в столичния квартал „Редута“ бьха открити рекорден брой оръжия и боеприпаси. Освен оръжията от различни марки и фалшиви документи са намерени и 8 кг черен барут, който е можел да изравни със земята цял блок.

Някои от автоматите са открити в село Габарево, Община Павел баня. Арестувани са 5 души в Казанлъшко и продължава претърсването в селата Габарево и Хаджидимитрово. В Габарево боеприпасите са открити в имот на лице, известно като Айдън.

При операцията в София е задържан един мъж в момент, когато влизал в гаража с бойния арсенал. Най-характерното от заловения арсенал били заглушителите, които се използват само от специалните части в България.

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio