Борисов, Цацаров, Гешев и Спиридонов се самопохвалиха с успешна акция срещу тероризма

Борисов, Цацаров, Гешев и Спиридонов се самопохвалиха с успешна акция срещу тероризма

При акция на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е било заловено голямо количество оръжие, съобщи БНР. Открити са били картечници, автомати, пистолети, части за тях, както и патрони. Оръжията и боеприпасите са открити в гараж в столичния квартал „Редута”, както и в село Габарево, община Павел баня. При операцията са открити и наркотици.

Резултатите от операцията трябваше да бъдат представени от шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и зам.главният прокурор Иван Гешев, но на мястото се появиха неочаквано и главният прокурор Сотир Цацаров, и премиерът Бойко Борисов.

Борисов обяви, че това е голям удар срещу организираната престъпност, след като са били иззети 82 автомата. Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество, такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. Една рота автомати, пистолети, гранатомети, бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка, каза Борисов, цитиран от в. „Сега“. Той посочи, че по случая вече има арестуван.

„Това, което виждате, онагледява защо точката „Организирана престъпност“ се счита за закрита по механизма за сътрудничество. Съществени проблеми за организираната престъпност в България няма, или ако има, те не са по-съществени, отколкото в другите европейски държави“. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод съвместната акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Става въпрос за три досъдебни производства, които са се случили благодарение на добрата работа на ГДБОП. Ще започна 3 години назад. Тогава бяха намерени над 50 автомати УЗИ, които представихме по сходен начин. Шефът на организираната група не бе намерен. Тогава колегите от ГДБОП имаха информация, че този човек има склад, беше проверен адресът, но не беше намерено оръжие. Лицето беше задържано при влизане в жилищен блок, бяха намерени десетки автомати, няколко „Калашников“, „Скорпиони“, 4 кг черен барут, които при евентуално възпламеняване на мястото на блока би останала само черна дупка. Част от автоматите се водят обезопасени. Характерното е, че към всеки автомат има торбичка, в която са частите, които трябва да се сменят, за да стане боен”, обясни пък зам.главният прокурор Иван Гешев, цитиран от Нова тв.

Най-характерното от заловения арсенал били заглушителите, които се използват само от специалните части в България. Тази група е свързана с друга, която се е занимавала с неистински документи”, каза още заместник-главният прокурор.

Вчера била проведена и друга операция на ГДБОП, при която били открити оръжия, изнесени от завода в Казанлък. Там били открити 17 автомата „Калашников“, 12 пистолета и цеви. Налице била организирана престъпна група, занимаваща се с търговия и съхранение на огнестрелно оръжие. Претърсени били 9 адреса в Казанлъшко. Ивайло Спиридонов пък обяви, че тези български операции са удар по тероризма, тъй като целта е била продажбата им за страни в Европа.

Снимка: dnes-bg

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio