Съпругата на Лозан Панов с открито писмо до представляващия ВСС Боян Магдалинчев

Съпругата на Лозан Панов с открито писмо до представляващия ВСС Боян Магдалинчев

 

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета Панова, изпрати до представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев открито писмо с молба за публикуването му (пълният текст на писмото по-долу). По думите  й повод за писмото е интервюто с г-н Магдалинчев в предаването „Още от деня“ по БНТ на 28 ноември с водещ Емил Кошлуков.

„Като съпруга на председателя на ВКС съм съпреживяла „истините“, за които говори в интервюто си г-н Магдалинчев, и затова считам, че ако и този път замълча, поредната би била възнаградена с дълъг живот“, пише Елисавета Панова.

Реакцията на прокуратурата срещу председателя на ВКС Лозан Панов, един от малцината, които се опълчиха срещу преднамерените действия на главния прокурор Сотир Цацаров, беше очаквана и тя не закъсня. Този път поводът бе законната проверка на ръководствата на двете спецпрокуратури на мярка за неотклонение. Панов нареди на трима върховни съдии да направят ревизия как апелативният спецсъд гледа и придвижва материалите за ареста на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Стигна се до безпрецедентен акт – временните шефове на спецпрокуратурите, както и наблюдаващият прокурор Илиян Рангелов призоваха съда с писмо да не дава делото за проверка.

В предаването на Кошлуков представляващият ВСС Боян Магдалинчев обвини Панов,че говорел като политик, което било забранено. Съдията и Кошлуков се възмутиха, че Панов е единственият, който иска наблюдението на Брюксел над България да продължи. Освен това Магдалинчев си позволи да изнесе информация колко пъти данъчните са търсили Панов, за да му връчат резултатите от проверката си. Не стана ясно откъде представляващият ВСС има тази информация, тъй като длъжността му не предполага получаването на такива данни.

До                                                                                                                                  Представляващия Висшия съдебен съвет  г-н Боян Магдалинчев

Г-н Магдалинчев,

Поради отсъствието ми от страната реагирам със закъснение на Ваша телевизионна изява от изминалата седмица. В предаването „Още от деня“ на БНТ твърдите, че, цитирам:

„Аз няма да взимам отношение по това колко са основателни констатациите на Националната агенция по приходите, аз ще взема отношение по един друг въпрос, който на пръв поглед е второстепенен. Истината е, че НАП издирва г-н Панов 13 пъти. От момента на образуването на производството пред НАП, за да бъде уведомен. След това излиза ревизионен доклад… Той е подал електронен адрес за кореспонденция. Съобщенията очевидно не ги получава на електронния адрес, поради което НАП е била принудена да го търси на домашен адрес или на постоянен адрес, които са известни. Дори по местоработата му, в това число и във ВСС. Излязоха публикации и това е известно. Това е по-странното, един председател на ВКС, може би е силно да кажа „се укрива“ от държавни институции, които искат да му връчат съобщенията си. Това е много странно“.

„Истини“ като Вашите, г-н Магдалинчев, се превърнаха в една нормалност за публичността ни и затова считам, че ако и този път замълча, поредната би била възнаградена с дълъг живот. Тъй като по неволя съм свидетел на издевателствата и униженията, на които е подложен представителят на най-висшата ни съдебна инстанция Лозан Панов, легитимирани често като „проверки и санкции“ от страна на „държавни“ органи, включително и на тези от страна на НАП, най-отговорно публично заявявам, че Вие разпространявате невярна информация. Призовавам Ви да докажете по-горе цитираните Ваши твърдения, тъй като разполагам с документи за точно обратното. Не бих могла да допусна дори мисълта, че е възможно Представляващият Висшият съдебен съвет на Република България да си служи с инсинуации, за да преследва нелегитимни цели.

Ще използвам също така възможността да Ви осведомя за особеностите на общуването ми с органите на НАП и причините затова, защото Вие имате съществен принос към моя подход. От почти една година съм обект едновременно на проверка и ревизия от страна на НАП, като съпруга на Лозан Панов. До този момент нямам представа как изглеждат лицата на проверяващия екип, тъй като по мое желание успешно комуникираме само по електронна поща. Здравият разум изискваше да предпоставя, че след като според тези, които имат монопол върху „истината“ вече съм „убивала“, „ хулиганствала“, „мамила банка“, то в такъв случай едва ли „предлагането“ на подкуп, би ме затруднило особено. Впоследствие, разбира се, винаги ще се намери услужлив магистрат, който да „пренареди“ съдебния състав, като например по делото на подбудителя към престъплението подкуп бивш следовател Петьо Петров, известен с многозначителния за магистрат прякор Еврото, за да се получи целеният съдебен акт. Надявам се, че с последния пример не издавам някоя от дълбоко пазените тайни за чадърите и зависимостите в съдебната власт, които Лозан Панов упорито отказва да разкрие пред Съдийската колегия на ВСС.

Убедена съм, без да съм наясно със семейния Ви статус, че на мое място г-жа Магдалинчева би постъпила по същия начин. В очакване да предоставите пред българското общество доказателства за Вашите твърдения оставам

С уважение към Институцията ВСС,                                                                                                                    Елисавета Панова

Категории Акцент-2, Мнения, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio