„Маркет линкс“: Ситуацията е протестна като при Орешарски

„Маркет линкс“: Ситуацията е протестна като при Орешарски

3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата в момента, сочи проечване на „Маркет линкс“.  Резултатите са съизмерими с тези през 2013 г., когато срещу правителството на Пламен Орешарски започнаха всекидневни масови протести.

„Прогнозите са, че българските граждани в момента са в ситуация да очакват предсрочни избори, защото недоволството и неудовлетвореността от това как се развива държавата вече е много високо“, коментира социологът Добромир Живков пред bTV.

През май  тази година недоволството е било 55%, а през ноември достига до 74%. Около 80% от анкетираните смятат, че има основание за протести.

„Голяма част от хората подкрепят протестите, макар и да не участват активно в тях“, посочи още Живков. „Цените на горивата могат да отключат протестна вълна. Въпросът е, че хората като цяло са неудовлетворени от жизнения си стандарт. Според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване“, коментира социологът. По думите му спада доверието към всички институции. През последните два месеца двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП, също губят електорална подкрепа.

Проучването показва още, че е възможно е при предсрочно избори да се получи различен от настоящия парламент. Вероятно „Воля“ няма да влезе в него, а при „Обединени патриоти“ се наблюдава сериозен спад на подкрепата. Много е вероятно в следващия парламент в Народното събрание да влезе „Демократична България“.

 

 

Категории Акцент-2, Общество