София отново е в плен на опасен за живота въздух

София отново е в плен на опасен за живота въздух

Въздухът в София остава опасно мръсен за здравето и в неделя. Данни от приложението за измерване замърсяването на въздуха AirSofia.info показаха в събота вечерта концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ 10) в някои квартали на столицата в рамките на над 25 пъти над пределно допустимата граница.

В неделя концентрацията на ФПЧ се понижи леко до около 900 μg/m3, или близо 20 пъти над границата. Концентрация над 200 μg/m3 се смята за много опасна за здравето и в такива случаи предприемането на мерки се смята за неотложно.

Въпреки това официална позиция или съобщение за предприети мерки от страна на Столична община липсва. От общината призовават хората да ползват градския транспорт и при възможност да не се отопляват с твърдо гориво.

„Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др.“, коментират във Фейсбук страницата си от сдружението „Спаси София“. „Само днес в България, като резултат на замърсяването ще умрат 40 човека, а София остава най-замърсената столица в ЕС“, добавят от „Спаси София“.

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio