С „всенародна революция“ опозицията в Македония опитва да блокира промените в конституцията

С „всенародна революция“ опозицията в Македония опитва да блокира промените в конституцията

Парламентът в Скопие започва работа по промените в конституцията, а опозоцията подготвя голям протест.

С поправките трябва да се смени името на страната и да се въведат още няколко промени заради договора с Гърция от средата на юни. Документът, с който страната трябва да се преименува на Северна Македония, ще отвори и пътя към членство в Европейския съюз и НАТО, който досега бе блокиран от Атина.

Коалиция „Македония блокира“ обаче иска да събере хиляди на протест днес, а ВРМО-ДПМНЕ призовава за „всеобща революция“.

„Македония блокира“ иска незабавно разпускане на парламента и насрочване на нови избори и определят каузата си като „окончателна битка срещу марионетната власт в Скопие и чуждестранните ѝ ментори, които с конституционните промени заличават всичко македонско“ и борба с „геноцида срещу македонския народ“. Организацията, която обединява десетки граждански сдружения, нарича протеста си „всенародна революция“. ВМРО-ДПМНЕ пък свикват демонстрации, определяни като „всеобща революция“, припомя българското издание „Дневник“.

Противниците на договора с Гърция изтъкват, че на референдум на 30 септември смяната на името не е събрала достатъчно подкрепа, за да минат поправките в парламента. Въпреки това – и с гласове на депутати от опозицията – законодателният орган одобри предложението да се промени основният закон на страната.

Категории Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio