Прокуратурата е сгазила съдебната процедура в делото срещу Иванчева

Прокуратурата е сгазила съдебната процедура в делото срещу Иванчева

Специализираната прокуратура буквално е сгазила процедурните правила по делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Това стана ясно от думите на един от защитниците на подсъдимите Иванчева и Петрова Емануил Йорданов в предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком.

„Когато беше постановено определението, с което се изменя мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова, прокуратурата подава протест, но не го подава чрез първоинстанционния съд (Специализирания наказателен съд – бел. ред.), както е по закон, а го отнася директно в Апелативния (Специализирания апелативен наказателен съд – бел. ред.). Заедно с това, отново директно в Апелативния е внесено и искането за спиране изпълнението на определението. Апелативният съд се произнесе същия ден, след работно време, като в самото определение са написали, че нямат делото, а нямат и съдебния протокол – не знам как са се произнесли“, поясни адвокат Йорданов.

С това погазване на процедурата Йорданов обясни и искането на прокурори, отправено към Специализирания апелативен наказателен съд да не предава делото срещу Иванчева и Петрова за проверка на Върховния касационен съд. Проверката беше назначена от председателя на ВКС Лозан Панов, а срещу нея се обявиха няколко прокурори.

„Не искат да се установят нарушенията, които са допуснати в делото“, коментира Йорданов. Той посочи, че нормалната процедура е била прокуратурата да подаде протеста си чрез първоинстанционния съд. След това този протест да бъде връчен на защитата на подсъдимите, които имат право да използват 7-дневния срок за отговор и едва тогава делото да отиде в Специализирания апелативен наказателен съд. Преди да се произнесе Апелативният съд, той трябва да е получил отговорите на подсъдимите на прокурорския протест, а в случая адвокат Йорданов посочи, че обвиняемите дори не са били уведомени за прокурорския протест. „Това е най-големият проблем на производството“, допълва защитникът на Иванчева и Петрова.

„Някои е имал някакви много големи страхове от това, че Иванчева и Петрова могат да бъдат освободени и се задвижва някаква процедура, която не е по българския закон“, подчерта Емануил Йорданов.

Снимка: От екрана на телевизия Евроком

Категории Акцент, Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio