Радев: Европа не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика

Радев: Европа не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика

 

Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Стара Загора,цитиран от пресцентъра си, в отговор на журналистически въпрос за позицията на България при ескалация на конфликта между Русия и Украйна.

Преди дни руският президент Владимир Путин обясни инцидента в Керченския проток, при който руските гранични служби стреляха по украински плавателни съдове, като „провокация“, извършена от украинския му колега Петро Порошенко с цел печелене на популярност преди президентския вот в страната на 31 март догодина.

Държавният глава призова за бързо освобождаване на украинските моряци, арестувани след опит да минат през Керченския проток. Сред тях има и бесарабски българин.

„Обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне. Всички страни трябва да се придържат към нормите на международното право да не нарушават законните граници”, изтъкна Радев и коментира, че България няма интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху страната.

Надявам се този конфликт да приключи възможно най-бързо, каза президентът.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio