БСП се закани да купува ЧЕЗ, ако спечели изборите

БСП се закани да купува ЧЕЗ, ако спечели изборите

Ако БСП спечели следващите парламентарни избори, държавата ще направи всичко възможно да купи активите в България на чешкото дружество CEZ.

Това е заявила Корнелия Нинова пред представители на Вишеградската четворка.

Председателят на БСП Нинова е провела двустранна среща с Павел Поц – представител на Чешката социалдемократическа партия, която участва в правителството на Чешката република, по време на срещата на лидерите на партии от страните от Вишеградската четворка – Чехия, Полша, Унгария и Словакия, плюс Хърватия и България.

На нея е била обсъдена сделката за продажбата на „ЧЕЗ България“ на „Инерком“, чийто собственик е Гинка Върбакова. Нинова представила пред чешката страна доклада по казуса на временната парламентарна комисия на българското Народно събрание. Тя запозна чешките си колеги с позицията на БСП. “Тази сделка е непрозрачна, с подставени лица, тя засяга националната сигурност на България и сигурността на близо три милиона българи”, е казала Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

“Тъй като чешката държава е собственик на акции в ЧЕЗ, моля информирайте чешкото правителство, че при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата. Ще работим за това България да си върне собствеността върху тези активи. Във вашите държави те са държавна собственост. За нас това е въпрос на национален суверенитет”, казала в заключение Корнелия Нинова.

Категории Акцент, Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio