Депутатите се караха за пенсиите и заплатите

Депутатите се караха за пенсиите и заплатите

Народните представители влязоха в остри спорове относно размера на пенсиите и на минималната работна заплата. От БСП категорично настояха  минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 юли 2019 г.

Левият депутат Филип Попов припомни протеста на пенсионерите и техните искания към властта. „Вие останахте глухи за техните справедливи искания. Това са болни хора, но са преди всичко достойни българи и заслужават достойни старини“, посочи той.

Юлиан Ангелов от Обединени патриоти обаче припомни, че преди време точто социалистите не са подкрепили идеята на патриотите за по-високи пенсии.

От ДПС също настояват за 300 лв. минимална пенсия. Рамадан Аталай от своя страна нападна партиотите, като им припомни: „Тези, които в момента се наричат Обединени патриоти, предлагаха 600 лева пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство“.

В спора за минималната работна заплата БСП настояха тя да стане 640 лв. Това свое предложение те направиха по време на второто четене на бюджета за ДОО за догодина. Сега минималната работна заплата е 510 лв. и се планира да стане 560 лв. от 1 януари 2019 г.

Наред с това БСП настоява обезщетението при отглеждане на дете през втората година да се обвърже с минималната заплата.

Тази част от бюджета на Държавното обществено осигуряване беше приета на второ четене. В крайна сметка депутатите гласуваха минималната пенсия от 1 юли 2019 г. да станее 219.43 лв., а до тогава ще е в сила сегашният размер от 207.60 лв.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. да бъде 560 лв., а максималният – 3000 лв.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,