Учени разгадаха мистерията на спътника на Марс Фобос

Учени разгадаха мистерията на спътника на Марс Фобос

 

През 70-те години на миналия век космическите мисии на НАСА “Маринър“ и „Викинг“ бяха изпатени, за да проучват други планети в нашата Слънчева система, съобщава „Сайънс алърт“, цитиран от БГНЕС.

Всички космически апарати направиха снимки на луната на Марс – Фобос, по време на своето космическо пътешествие. Това бяха и първите образи на малката луна с форма на картоф – но съдържаха и една загадка – странни линеобразни вдлъбнатини по повърхността й. Снимките предизвикаха и първите дебати за това каква точно е причината за тези вдлъбнатини. Някои изследователи предположиха, че Фобос е бил изложен на космически отломки след сблъсък с по-големи обекти и именно те са оставили тези странни белези по повърхността.

Според други има пряка връзка между кратера Стикни, разположен на Фобос и тези вдлъбнатини. И точно тези предложения се оказаха верни. В ново проучване астрономи от университета „Браун“ използват компютърно генерирани модели, за да симулират движението на отломки по склоновете на кратера Стикни – който е огромна бездна в единия край на малкото планетарно тяло на Фобос.

Именно така учените установяват, че огромни скални късове, търкалящи се по склоновете на кратера, могат да оставят загадъчните линеобразни вдлъбнатини по повърхността на спътника на Марс. Фобос е малка луна, която е едва 27 километра широка в най-големия си край. В сравнение с това кратерът Стикни е огромен – с диаметър от 9 километра той доминира на повърхността на спътника. Стикни е толкова голям, че дори има още един кратер в дълбините си. При сблъсък на космически отломки с кратера огромните късове се отделят от повърхността, след което падат обратно на нея и започват да се свличат по склоновете, предизвиквайки вдлъбнатините, твърдят учените.

Категории ЦивилизацияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio