Цацаров извади доказателства, че Борисов бездейства за концесията на „Юлен“

Цацаров извади доказателства, че Борисов бездейства за концесията на „Юлен“

 

Главният прокурор Сотир Цацаров извади коз срещу премиера Бойко Борисов за концесията на „Юлен“ в Пирин, съобщи днес пресцентърът на прокуратурата. Засега Цацаров води в задочния спор кой от двамата трябва да носи отговорността за чадър над концесията.

Ето какво гласи съобщението от прокуратурата:

„На 12.06.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров след извършена проверка по сигнал на ПП „Зелените“, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър-председателя, за следното: Министерският съвет на Република България да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство (включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение) – да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор (99,55 ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната).  На 23.11.2018г. главният прокурор изпрати писмо до министър-председателя с искане за информация относно предприетите действия.“

В „Шоуто на Слави“ снощи главният прокурор заплаши с обвинения министри, ако не предприемат действия по концесионния договор.

„Гледах предаването Ви снощи, поставихте въпроса за „Юлен“ и министър-председателят го прехвърли към мен. Ако трябва да отговоря, без да прехвърлям проблема към него, ще кажа следното по отношение на казуса „Юлен“ – всички протести, които бяха свързани с концесията, която държи, всички казуси, които бяха свързани със споровете около допълнителни лифтове, размер на концесията, концесионно възнаграждение и прочие, са били предмет на мащабна проверка на прокуратурата. В резултат на проверката до министър-председателя и целия Министерски съвет бе изпратено мащабно предложение, подписано от мен. В него предлагаме на Министерски съвет незабавно да предприеме действия, с които да приведе фактическото осъществяване на концесионните действия в съответствие с концесионния договор, да ограничи размера концесионна площ, който „Юлен“ ползват до размера по договор, да приведе договора в съответствие с действащите разпоредби на Закона за концесиите и най-вече да защити интересите на държавата по отношение на концесионното възнаграждение. Самите собственици на „Юлен“ са предложили да започнат незабавни преговори за корекция на проблемите и привеждането им към законосъобразно положение. Ако бездействието на Министерството на околната среда и водите, като цяло на Министерски съвет, продължи, прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други действия, независимо кой как ни прехвърля проблема“.

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio