Как министър Горанов заживя безплатно в комплекса на Домусчиев. И никой не забеляза

Как министър Горанов заживя безплатно в комплекса на Домусчиев. И никой не забеляза

От шест години финансовият министър в два последователни кабинета на Бойко Борисов Владислав Горанов живее безплатно в жилище в луксозния комплекс „Есте Хоум енд СПА“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви. И нито една институция не е забелязала това и не е проверила редно ли е това, няма ли конфликт на интереси или търговия с влияние, или пък опит за укриване на доходи от страна на министъра.

Министърът признава, че живее в луксозното жилище, в имуществената си декларация, подадена през юни тази година пред Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Досега Горанов не е декларирал, че от години ползва даром жилище за милионери, защото не е имал такова задължение, припомня в свой текст в. „Сега“. Със създаването на антикорупционната комисия съдържанието на имуществените декларации се разшири и хората от високите етажи на властта вече трябва да посочват и имущество, което те или техни близки ползват – независимо как и на какво основание.

Затова в имуществената си декларация за 2017 г. Горанов е посочил, че обитава безвъзмездно апартамент от 180 кв. м, и то от 2012 г. От същата декларация се вижда, че семейството на финансовия министър не е безимотно – притежава други два апартамента, макар и по-малки.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира при участието си в телевизионното шоу на Слави Трифонов, че не знае къде е живял Горанов в последните шест години, но се зарече, че ще започне проверка срещу финансовия министър заради информацията от зрителски въпрос за апартамент в луксозен частен комплекс в София, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен, въпреки че пазарният наем възлиза на 1800 евро месечно.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и втори човек в партиятата Цветан Цветанов коментира пред журналисти в Народното събрание, че не знаел къде живее Горанов.  „Не питам колегите кой къде живее. Това ще бъде сериозен контрол, а не съм в това си право“, каза Цветанов, цитиран от „Дневник“.

По-късно в петък Владислав Горанов се появи в Народното събрание, където обясни, че жилището, което ползва, не е на собствениците на комплекса братя Домусчиеви, а на кръстника на министъра и на децата му.  (ДОБАВЕНО в 14.35 ч.)

Редно ли е?

„Сега“ припомня, че на 8 декември изтича срокът, в който КПКОНПИ трябва да прегледа декларациите на хората от високите етажи на властта и да каже открила ли е основания да разследва Горанов. От пресслужбата на комисията отказват да отговорят на въпросите на изданието какво са установили до момента. Министър Горанов също отказа да отговори на въпрос“ на какво основание ползва чуждия луксозен имот и точно кое е лицето, което така щедро му е предоставило даром жилище за милиони. Премиерът Борисов пък се въздържа да коментира смущаващите обстоятелства. В писмото от МС до „Сега“ се казва, че Борисов е запознат с фактите, декларирани от министъра му, и че си има орган, който трябва да каже има ли нещо нередно – КПКОНПИ.

Информации, че Владислав Горанов обитава жилище в комплекса на братя Домусчиеви се появяват в медиите през 2015 г. Първата такава е в жълтия в. „Галерия“. След това редица сайтове препечатват информацията. Текстът на „Галерия“ е посветен основно на друг министър в три кабинета на Борисов – транспортния Ивайло Московски, който също обитава „Есте Хоум енд СПА“. Московски е там обаче като обитател на апартамент, купен от майката на жената, с която живее.

През 2015 г. на въпрос на тв водещата от Канал 3 Илияна Беновска вярно ли е, че живее в комплекса на Кирил Домусчиев, Горанов отговаря: „Да, и това укоримо ли е?! А вие къде живеете? Не е работа да се бъркаме дотам в личния живот на политиците и журналистите“.

По принцип Горанов е прав. Само, че животът на министрите е малко по-различен от този на нормалните граждани. А когато живееш безплатно в луксозно жилище, построено от лица, които иначе трябва строго да надзираваш, въпросът придобива и съвсем друго измерение.

Kомплексът „Есте Хоум енд СПА“ е собственост на „Есте пропъртис“. Дружеството е дъщерно на „Адванс пропъртис“, което пък е притежание на Кирил и Георги Домусчиеви.

Кирил Домусчиев е крупен бизнесмен, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Под неговото председателство КРИБ се превърна в яростен защитник на позициите на държавата във всички спорни обществени теми. Последната изява на Домусчиев беше да заклейми протестите срещу управлението.

Домусчиев принадлежи към клуба на бизнесмените, които поддържат особено топли отношения с кабинета „Борисов“, твърди „Сега“. Кирил Домусчиев заедно с брат си контролира голямо съзвездие от предприятия в разни сфери – от кораби и сгради до лекарства и футбол, и всички те се явяват големи данъкоплатци, които по презумпция министърът на финансите трябва да контролира – чрез НАП, митниците, Агенцията за финансова инспекция.

Всички те са под контрола на финансовия министър Владислав Горанов.

Компанията „Хювефарма“ на Домусчиви например беше избрана за финансиране в размер на 100 млн. евро като най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“. Споразумението  беше подписано по време на българското европредседателство в НДК в присъствието на присъствието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Финансовият министър Горанов пък присъства през 2015 г. на откриването на новата трибуна „Моци“ на стадиона в Разград на футболния отбор „Лудогорец“, президент на когото е Кирил Домусчиев. След церемонията журналисти ядосаха с въпросите си за празния стадион Домусчиев. А отговорът на видимо почерпения олигарх беше красноречив: „Искаш ли да ти покажа турникети, има касови апарати, да идем при финансовия министър г-н Горанов да ти покаже колко места са продадени? Така, че недей да говориш глупости.“


Кой е собственик?

Неясен остава въпросът кой е собственик на имота, който финансовият министър обитава безплатно. Напълно възможно е това вече да не е „Адванс пропъртис“ или „Есте пропъртис“ на Домусиви. „Сега“ прави предположението, че имотът може да е собственост на офшорка от Кипър или Кайманите, или на частно лице – някой Георгиус Георги например (бел. ред. – кипърски безработен гражданин, известен с това, че е крупен кредитополучател на Първа инвестиционна банка все за бизснеси, за които е ноторно известно, че са на един от съсобствениците на банката – Цеко Минев). Но това, според изданието, не отменя ключовите въпроси с какви подбуди някой е настанил семейство Горанови даром в имота си и защо един от мъжете с най-голяма власт в държавата ни е приел такова щедро благодеяние.

Владислав Горанов не за първи път попада в медии с проблемите с издръжката си. През 2014 г. като опозиционен депутат в 42-рото народно събрание Горанов реши да напусне политиката, защото „невъзможността да се развива пълноценно“. Бойко Борисов пък обясни тогава, че Горанов бил недоволен, че колегите му са станали милионери, а той “седи в тази зала за 2000 лева“.

След като напусна Народното събрание Горанов се озова изпълнителен директор на все още общинската по това време Общинска банка. Престоят му там за повече от 2000 лв. очевидно не е променил желанието му да живее безплатно в компекса на Домусчиеви.

Когато ГЕРБ отново дойде на власт, Горанов размисли и се върна в политиката като министър.

Категории Акцент, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.