Прокуратурата на Русия обвини Бил Браудър, че е отровил Магнитски

Прокуратурата на Русия обвини Бил Браудър, че е отровил Магнитски

Прокуратурата на Русия започва разследване за престъпен сговор и е образувала наказателно дело срещу американският финансист и голям критик на управлението в Москва Уилям (Бил) Браудър. Това съобщава руското издание „РБК дейли“ като цитира изявление на Николай Атмониев – съветник на генералния прокурор на Русия.

Основателят на фонда Hermitage Capital Бил Браудър е бившият работодател на юриста Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор. Казусът предизвика сериозни критики на Москва в Западна Европа и САЩ и доведе до приемането на американския закон „Магнитски“.

Според обявеното днес обвинение, Браудър може би е поръчал Магнитски да бъде отровен, за да не издаде сговора. Руското издание РБК цитира неназован представител на генералната прокуратура, според когото отравянето може да е извършено с „диверсионно химическо вещество“. Става въпрос за алуминиево съединение, което не попада в обхвата на Конвенцията за забрана на химически оръжия от 1993 г. и което може да причини остра чернодробна недостатъчност. „Така може да се инсценира естествена смърт“, каза на брифинг зам.-генералният прокурор на Русия Михаил Александров.

Според Атмониев престъпният „сговор е възникнал на руска територия и все още действа от 1997 г. досега“. „Целта е била да се извършват особено тежки икономически престъпления в Русия и извън границите ѝ“, каза той.

Според Атмониев престъплението, в което е обвинен Браудър попада в обхвата на Конвенцията на ООН за борба с транснационалната организирана престъпност. „В близко бъдеще, в реда на прилагане на нормите на тази конвенция, заподозреният Браудър ще бъде поставен в международния списък на издирвани лица с последващ арест и екстрадиция“, казва висшият съветник по правосъдието, цитиран от РБК.

Атмонев също така подчерта, че съгласно чл. 15 от Конвенцията на ООН, възможността за екстрадиране на Браудър е предвидена дори в случаите, когато няма двустранно споразумение между страните, които решават въпроса за екстрадицията. „Собствеността на Браудър ще бъде арестувана с цел по-нататъшна конфискация“, коментира съветникът на генералния прокурор на Русия. „Не само акциите, които са пряко собственост на Браудър са арестувани, запор ще бъде наложен и върху имуществото, чиито номинални собственици са фиктивни компании и техните пълномощници“, добави Атмониев.

Прокуратурата също така подозира Браудър в убийството на трима бизнес партньори – 63-годишния Октай Гасанов, 55-годишния Валерий Курочкин и 67-годишния Сергей Коробейников. Разследващите смятат, че убийството им може да е било извършено, за да бъдат отстранени съучастници в престъплението на Браудър. Максималното наказание за това престъпление е 20 години лишаване от свобода.

„Прокуратурата стигна до извода, че именно Браудър е имал интерес от смъртта на Магнитски, който би могъл да го обвини, че му е наредил да лъжесвидетелства“, заяви Атмониев. „Много е вероятно Браудър да носи отговорността за смъртта на Магнитски, защото се е страхувал да не го издаде“, уточни за АФП говорителят на прокуратурата Александър Куренной, пише БТА.

Браудър коментира обвиненията в профила си в „Туитър“. Той заяви, че е „засегнал чувствителна точка“, като е издействал САЩ да наложат санкции на лицата, замесени в смъртта на Магнитски.

Основателят на фонда Hermitage Capital Браудър вече е осъждан два пъти от руското правосъдие и Москва от години настоява той да бъде екстрадиран. През 2013 г. той получи присъда от 9 години затвор за „укриване на данъци в големи мащаби“, а през 2017 г. на още толкова за „умишлен фалит“ и „укриване на данъци“.

Сергей Магнистски е руският адвокат, който се заема със защиата на Броудър и Hermitage Capital. Самият той е арестуван през 2008 г., след оповестява данни за мащабна финансова машинация, скалъпена според него от висши полицаи и данъчни служители и ощетила руската държава и “ Hermitage Capital . Магнитски умира в затвора през 2009 г. на 37-годишна възраст. Според експертиза без юридически последици смъртта е настъпила след побои и умишлено лишаване от медицински грижи.

 

Категории Акцент-2, Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio