Бившият кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й излизат от ареста

Бившият кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й излизат от ареста

Двете са в ареста от 7 месеца след зрелищно задържане на 17 април в центъра на София

Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов днес измени мярката за неотклонение на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова от „задържане под стража“ с „домашен арест“.

Двете бяха арестувани зрелищно в центъра на София с обинение за искан подкуп от 500 хил. евро и получени 56 хил. евро.от задържане под стража в домашен арест.

Този път решението не съдържа условие да се изчака разпит на свидетели или решение на апелативната съдебна инстанция, както беше в предишния случай на разглеждане на мярката. Сега съдията обяви мярката да се изпълни незабавно.

Две основания посочи в определението си съдията Хинов за смекчаване на мярката за неотклонение: необратимо влошаване на здравословното състояние на подсъдимите и невъзможността им да упражняват адекватно правото си на защита от ареста.

Първото основание съдията обоснова с представените експертизи от лекарите – вещи лица, които бяха разпитани в съдебната зала. По техни данни психическото състояние на Иванчева е показало силна депресивна симптоматика, а при Петрова липсата на медицински надзор е довела до неблагоприятно развитие на нейното соматично заболяване и състоянието на зрението й.

Иванчева и Петрова са в ареста от седем месеца – те бяха арестувани на 17 април пред Спортната палта в София, където бяха държани 5 часа в белезници в ефира на телевизиите.

Четири вещи лица, изготвили експертизите – психиатри, психолог и ендокринолог, бяха разпитани днес в съдебната зала и техните показания дадоха първото основание на съда за промяна на мярката. Внезапни пристъпи на сърцебиене, замайване и страх за живота, които обаче не се преодоляват само с медикаменти, са установени у Иванчева. Лекарите са извършили експертизите освен по наличната медицинска документация – и с посещения в ареста.

Вещите лица го описаха като свързани две помещения с ширина 2 метра и дължина 3 или 4, и тоалетна с мивка отделена с преграда висока около 1,20м. Наровете с ширина 70 см оставят пътека за движение от около 40 см. Експертите обърнаха внимание най-вече на липсата на светлина в сумрачните килии и невъзможността за движение, които според тях са със значение за психическото състояние на двете жени.

Второто основание на съда беше, че „в условията на тъмнина и влошено психическо и физическо здраве интелектуалните способности на подсъдимите намаляват и те стават негодни да упражняват адекватно правото си на защита“. Съдията изтъкна, че и двете подсъдими, независимо от адвокатите си, проявяват изключително активна защитна позиция, сами изискват документи, правят доказателствени искания, четат всички протоколи – оттук и връзката с условията в арестните помещения с правото им на защита.

Разбра се от определението на съдията, че предишно вещо лице е било сменено по искане на прокуратурата, тъй като е използвал в заключението си „твърде емоционални изрази“ за здравословното състояние. Новото вещо лице обаче е потвърдило заключенията на предишното.

Прокурорите Рангелов и Христова пледираха да не се променя мярката за неотклонение, тъй като няма категорични доказателства че състоянието на подсъдимите се е влошило точно заради пребиваването в ареста.

Единият от експертите обаче – д-р Попова, каза пред съда, че е установено, че „в житейския ред след загубата на дете и близък, следващият най-деструктивен фактор за човешката психика е ограничаването на свободата в затворено помещение“.

Иванчева и Петрова благодариха на медиите и ги призоваха да продължат да следят процеса, а Петрова каза, че се възвръщала вярата й в правосъдието

Прокурорите не коментираха на този етап дали ще протестират промяната на мярката пред Апелативния наказателен съд.

На днешното заседание се очакваше разпитът на свидетели да продължи със столичния кмет Йорданка Фандъкова, но междувременно се разбра, че тя е извадена от списъка на свидетелите.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio