Пленум на „Позитано“ 20 обсъжда развитието на в. „Дума“

Пленум на „Позитано“ 20 обсъжда развитието на в. „Дума“

Публикувано на Категории Акцент-2Етикети , Сподели

 

Развитието на в. „Дума“, правилата за изобр на лидер и евроизборите са темите, по които ще заседава ръководството на БСП днес.

Очаква се стратегията за развитието на вестник „Дума“ да предизвика спорове, тъй като има мнозина несъгласни с назначаването на сегашния главен редактор от Нинова. Според недоволните този акт показвал еднолично управление, а избарният за поста Йордан Мичев трябвало да бъде отстранен заради „политическа и професионална неграмотност“. Над 50 души, сред които знакови за БСП имена, разпратиха неотдавна открито писмо по този въпрос.

Опонентите на Нинова настояват също така на конгреса през януари да бъдат променени правилата за избор на лидер. Когато оглави БСП, тя прокара промени в устава на партията, според които председателят се избира и сваля от половината партийни членове или най-малко от 50 хил. социалисти. Несъгласните настояват да се върнат старите правила, при които само конгресът решава кой да е председател на партията.

При подготовката за изборите за евродепутати догодина също има напрежение. Партията трябва да одобри критерии, по които местните организации да издигат кандидати. Запознати смятат, че всъщност най-важният въпрос е дали Сергей Станишев ще бъде водач на листата, защото имало вероятност да се даде шанс за тази позиция на Ирина Бокова или на Елена Йончева.

Запознати с процедурите обаче твърдят, че Станишев задължително ще бъде начело на листата за евродепутати, тъй като през декември най-вероятно ще бъде преизбран за президент на ПЕС.

Категории Акцент-2Етикети ,