Строители заплашват с протест ако се допусне независимо тестване на магистралите

Строители заплашват с протест ако се допусне независимо тестване на магистралите

Камарата на строителите в България заплаши, че ще организира протести пред парламента с цел да не допусне на работа депутатите, които „уронват престижа на бранша и го използват за политически цели“. Това се казва в позиция на КСБ изпратена до медиите.

Поводът е искането на група депутати от БСП да бъде направена независима проверка на строителството на магистрали и първокласни пътища. То беше представено от Елена Йончева буквално часове преди тя да се сдобие с искане от главния прокурор за отнемане на депутатския имунитет. „Искаме да получим отговор краде ли се от българските магистрали“, каза Йончева, която е говорител на парламентарната група на БСП.

„Ние, българските строители, заявяваме категорично, че не сме корумпирани! За нас това е набеждаване, което уврежда авторитета и доброто име на целия строителен бранш. Вносителите на искането за експертиза в АПИ не са го подкрепили с никакви доказателства, освен с поредната доза политическо говорене. Ние настояваме депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза с внушението, че от българските магистрали се краде, да подадат оставки“, отговарят от КСБ.

„Без наличието на каквато и да е аргументация, депутатът Елена Йончева, която афишира, че в професионалния си път е била разследващ журналист, а сега се изявява като политик, търсейки политически дивиденти, отново отправя обвинения срещу строителния бранш. Йончева, която настоява за „независима експертиза на първостепенни български пътища“, без да уточнява от кого да е независима експертизата и зависими ли са били всички до момента, твърди, че „в обществото съществува убеждението, че голям процент от сумите по обществени поръчки се връщат към властта“. Така върху българските строителни компании се хвърля поредното обвинение, че участват в някакви корупционни схеми“, се казва в позицията на строителната браншова организация.

Организацията пита Йончева дали в качеството ѝ на журналист е провеждала журналистически разследвания за изпълнението на магистрали и пътища по времето на правителството с премиера Сергей Станишев. Ако отговорът е положителен строителите искат да им предостави тези разследвания.

„Уважаеми дами и господа политици, скрити удобно зад депутатския си статут и влияние, търпението на българския Строител е голямо, но все пак не е безгранично. Ако не бъдат взети мерки до 18 ноември относно публичното поведение и отправяните обидни към бранша твърдения, КСБ и нейните фирми членове ще предприемат стъпки към граждански протести, чрез което няма да позволим на депутати, уронващи престижа на бранша, да влязат в сградата на Народното събрание“, се казва още в позицията на КСБ.

Организацията заявява още, че ще използва всички допустими от закона средства, за да защити „достойното име на българския строител“.

Категории Акцент-2, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio