Тръмп махна главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс

Тръмп махна главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс

Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс подаде оставка, съобщава NBC, като се позовава на заявление на самия Сешънс, предава БНР.

Репортерът на NBC Пит Уилямс публикува в „Туитър“ съобщение, в което се цитира туит на Сешънс, адресиран до президента Тръмп, в което се казва , че  „в отговор на вашия въпрос – подавам своята оставка“. Сешънс беше издигнат за поста лично от Доналд Тръмп, но в последно време отношенията между двамата се влошиха покрай т.нар. руско разследване, което главният прокурор отказа да спре. Медиите очакваха оставката, като малко преди междинните избори писаха, че оттеглянето на главния прокурор е въпрос на часове.

Също в „Туитър“ Тръмп благодари на Сешънс за   службата и обяви, че титуляр на поста ще бъде назначен по-късно. По-късно стана ясно, че временно поста поема Матю Уитакър, който досега ръководеше администрацията на министерството. През 2014 г. той опита да стане сенатор с кампания, в която изтъкваше консервативните си разбирания и обещания, че ще гледа на кандидатите за магистрати „през библейското разбиране за справедливост“.

Уитакър написа в коментар за Си Ен Ен през август 2017 г., че ако специалният прокурор Робърт Мюлър започне да разследва президента или семейството му, „това ще предизвика сериозно притеснение, че разследването е просто един обикновен лов на вещици“. Сега Тръмп му възлага да надзирава това специално разследване, припомнят медиите.

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio