Над 25% от работещите българи планират емиграция

Над 25% от работещите българи планират емиграция

Над 1 млн. българи от общо 4 млн. в трудоспособна възраст обмислят вариант за емиграция. Това показват данни от изследване на фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения, представено пред БНТ от бившия вицепремиер Ивайло Калфин.

Мотивите на 95% от анкетираните са свързани основно със заплащането. Най-масово хора със средно образование са склонни да останат в България при заплата между 1000 и 2000 лв. Хората с висше образование искат възнаграждение между 2 и 3 хил. лв., а около 10% искат 3 хил. лв.

Според Ивайло Калфин тези параметри „не са трудно постижими“. „Заплатите в България растат средно, но неравномерно. Тези неравенства оставят една група с много ниски доходи“, каза той. Профилът на този, който иска да емигрира, е основно мъж от областен град със средно образование. „Основната мярка, която търсят работодателите, е вносът на чужденци, но 80% от българите са против тази мярка. Проблемът е, че по-нискоквалифицираният труд не е конкурентен с другите страни“, заяви Калфин.

Категории Акцент-2, Мнения, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio