БСП тества мнозинството чрез кворума

БСП тества мнозинството чрез кворума

Доколко парламентарното мнозинство е стабилно ще тества БСП. Левите депутати няма да се регистрират в пленарната зала, докато не получат оставката или на Валери Симеонов, или на цялото правителство. И макар това тяхно решение да е от миналата седмица, сега придобива ново значение, тъй като предстои гласуването на бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Кворумът от 121 депутати е необходим, за да започне осъждането на бюджета за 2019 г. Според правилника на парламента той е задължителен при провеждане на пленарно заседание. Неведнъж настоящият парламент се изправя пред липса на кворум, която проваля неговите заседания.

Мнозинството от ГЕРБ и Обединени патриоти имат 122-ма депутати, но ако двама отсъстват по някаква причина, кворумът пропада. Дори привличането на двама независими няма да го спаси, твърдят от опозицията.

Извънредното заседание е насрочено за вторник в 13 ч. Кворумът вероятно ще бъде осигурен от депутатите на Веселин Марешки. Неговата партия „Воля“ също заплаши, че няма да се регистрира в Народното събрание.

 

Снимка: Сергей Антонов

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,