„Фантомът“, който дари 1 млрд. долара за опазване на дивата природа

„Фантомът“, който дари 1 млрд. долара за опазване на дивата природа

Името му в момента обикаля водещите заглавия на медиите в цял свят. Хансйорг Висс. Швейцарският милиардер иска да дари един милиард от активите си за опазване на околната среда.

Кой е този човек?

Швейцарското икономическо издание BILANZ го нарича „Фантомът“. И не без основание. За милиардера и филантроп Хансйорг Висс не се знае много. „Той избягва публиката, предпочита да стои далеч от известните и публични кръгове. Въпреки това 83-годишният швейцарец продължава да прави заглавия“, пише за него Aargauer Zeitung.

В класацията на 300-те най-богати швейцарци Висс пада все по-надолу. Но това се случва заради каузата, която е избрал. Хансйорг Висс отдавна не е само предприемач. Той е филантроп, който продава своята ортопедична компания Synthes и акциите си в мултинационална компания Johnson & Johnson. Голяма част от състоянието си той превръща в дарения. Преди четири състоянието му е оценявано между 11 и 12 млрд. швейцарски франка. В класацията си за 2018 г. BILANZ оцени активите му на 7 до 8 млрд. франка.

Скоро то ще бъде още по-малко

В публикувана навръх „Хелоуин“ в „Ню Йорк Таймс“ статия роденият в Берн бизнесмен и филантроп обяви, че би искал да дари един милиард долара от своите активи за опазване на околната среда.

„Изглежда, че растителните и животински видове изчезват със скорост 1000 пъти по-бързо, отколкото това е ставало преди пристигането на хората на сцената. Промените в климата нарушават естествени системи на планетата. Гористите местности, доставките на рибни продукти и питейна вода са застрашени, тъй като добивната промишленост навлиза все повече в дивата природа“, пише в статията си Висс.

Според него обаче има и друга окуражителна страна за тази депресираща история: „Как една проста идея, родена в САЩ през 19 век и сега обикаляща по цялото земно кълбо, може да запази съществена част от нашата планета в естествено състояние“.

Идеята е, че дивите земи и води са най-добре съхранени не в частни ръце, заключени зад огради, а като обществени национални паркове, приюти за диви животни и морски резервати. Отворени за всеки да изживее насладата и да изследва.

„Идеята за държане на тези места в обществена собственост беше това, в което дълбоко се повлиях като млад човек, когато за първи път се изкачих на Скалистите планини на Колорадо“, пише Висс.

Туристи наблюдават изригването на гейзер в националния парк Йелоустоун САЩ.

От създаването на първия национален парк в света Йелоустоун през 1872 г. 15% от земните земи и 7% от океаните са защитени в естествено състояние. Но някои учени, включително биологът от „Харвард“ Едуард О. Уилсън, заключиха, че най-малко половината от планетата трябва да бъде защитена, за да спаси голяма част от растителните и дивите животни от изчезване. Всъщност храната, чистата вода и въздух, от които се нуждаем да оцелеем и да просперираме, зависят от способността ни да опазваме биологичното разнообразие на планетата. С други думи, трябва да защитим половината, за да спасим всичко.

„Всеки един от нас – граждани, филантропи, бизнесмени и правителствени ръководители – трябва да бъде разтревожен от огромната пропаст между това колко малко от нашата природа сега е защитена и колко трябва да бъде защитена. Това е празнота, която трябва спешно да смалим, преди нашият човешки отпечатък да погълне останалите диви места на Земята“, пише Висс.

Той е решил да даде 1 милиард долара през следващото десетилетие, за да подпомогне ускоряването на усилията за опазване на сушата и океана по целия свят с цел защита на 30% от повърхността на планетата до 2030 г. Тези пари ще подпомогнат местните усилия за опазване на околната среда из целия свят, стремежът към повишаване на глобалните цели за опазване на Земята и океана, да се повиши обществената осведоменост относно значението на тези усилия и да се финансират научни изследвания, за да се определят най-добрите стратегии за постигане на нашата цел.

„Смятам, че тази амбициозна цел е постижима, защото съм виждал какво може да бъде постигнато“, казва швейцарецът.

През 2014 г. Висс се включи в американския проект Giving Pledge. Той е иницииран от основателя на Microsoft Бил Гейтс и инвеститора Уорън Бъфет и има за цел да се насърчат милиардерите да даряват.

През същата година швейцарският милиардер дарява 120 млн. долара на Университета в Цюрих, което прави възможно създаването на нов изследователски център, който съчетава медицината, науката и техниката.

В същото време той основава в Женева Wyss Institute, специализиран в изследванията на мозъка.  Обезпечава работата на изследователския център със 100 милиона швейцарски франка. Също в Женева дарява и 150 милиона франка на биотехнологичен кампус.

През 2009 г. той отпуска 125 млн. долара на Харвардския университет, където завършва обучението си през 1965 г. С парите е подкрепен американският клон на Wyss Institute към университета. Четири години по-късно отново прави дарение на същата сума.

 

 

 

 

Категории Акцент, Акцент-2, Анализ, Мнения, ПланетаЕтикети

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.