Меркел се оттегля от лидерския пост в Християндемократическия съюз

Меркел се оттегля от лидерския пост в Християндемократическия съюз

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила пред лидерите на своя Християндемократически съюз (CDU), че няма да подновява кандидатурата си за председателския пост на конгреса на партията в началото на декември. Това съобщава , „Ройтерс“ като цитира високопоставен източник от CDU.

Електронното издание на германското списание „Шпигел“,  пише в свой коментар, че „Ангела Меркел ще понесе последствията от серията загуби на CDU”. Партията на Меркел понесе сериозен удар вчера на иизборите в провинция Хесен, където отчете най-слаб резултат от 1966 г. Консерваторите понесоха и тежка загуба на изборите в Бавария, където партньорите на Меркел от CSU загубиха контрол над местния парламент в най-лошите си изборни резултати след Втората световна война.

По информация на „Щпигел“ Меркел е дала сигнал, че няма да подновява кандидатурата си за председателския пост. Същата информация потвърждават две от най-авторитетните германски издания, „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и „Зюддойче цайтунг“.

В съобщение в профила си в „Туитър“ Германската информационна агенция ДПА твърди, че Меркел е обявила пред лидерите в CDU, че ще запази канцлерския пост.

Меркел оглавява ХДС от 2000 г. и отказът от лидерския пост би поставил началото на състезание в партията кой да я наследи като канцлер.

 

Категории Акцент-2, Събития

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.