Иво Прокопиев настоява в разследванията на издатели да има международно участие

Иво Прокопиев настоява в разследванията на издатели да има международно участие

 

Съиздателят на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев настоява в разследванията на български издатели да бъде привлечен международен прокурор или поне международен наблюдател.

Пред bTV той говори за повдигнатото му преди два месеца обвинение за пране на пари, за което прокуратурата съобщи в петък. Прокопиев коментира и обвинения на издателите на „Сега“ и „Клуб Z“, които според него представляват „мачкане на останалите центрове на приличие“.

Той каза още, че съди България в Страсбург заради предприетите срещу него действия на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Преди година тя запорира акции на бизнесмена, като делото все още не е стигнало до съда. Жалбата в Страсбург вече е преминала теста за допустимост.

Според Прокопиев обвинението срещу него е нелепо, а прокуратурата няма да посмее да го внесе в съда. Той припомни, че приватизацията на „Каолин“ е разследвана още преди години, като тогава съдът се е произнесъл, че законите не са нарушени.

По думите на издателя съобщението на прокуратурата от петък има връзка с публикуваното същия ден разследване в седмичника „Капитал“ за финансиране от държавата на стойност 100 млн. лв. на пловдивския бизнесмен и виден деец на БСП Георги Гергов,  към когото главният прокурор показал своята близост.

На въпрос дали би потърсил за съдействие премиера Бойко Борисов, Прокопиев отговори, че премиерът вече е част от проблема, а не от решението.

Снимка: bTV

Категории Акцент-2, ПариЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio