Обвинението към Баневи е за присвояване и щяло да онагледи „онагледи бандитската приватизация“

Обвинението към Баневи е за присвояване и щяло да онагледи „онагледи бандитската приватизация“

Делото срещу Николай и Евгения Баневи ще онагледи т.нар. бандитска приватизация“, каза на пресконференция днес зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че отправна точка на разследването е приватизирането на завод „Полимери“ и неговото „обезкостяване“. Иван Гешов каза още, че в хода на работата по случая може да се премине и към обвинение за организирана престъпна група.

Наблюдаващият прокурор по делото Мария Дойчева поясни, че се проучва периодът 2009 -2018 година, като на семейство Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления за над 1.5 млн. лева само от 2010 до 2011 г. По думите й час от делото е и източването на завод „Елма-Троян“ и предприятие за хартия в Костенец, което беше кредитирано от КТБ.

Наблюдаващият прокурор обясни версията на държавното обвинение как „Полимери“ е било източено. Първият подход е бил свързан с искане от клиентите на дружеството да превеждат парите за направени покупки от него не по сметките на предприятието, а по такива на офшорни фирми на семейство Баневи. Имало и редица случаи на „взимане на пари от касата“ на „Полимери“.

Иван Гешев уточни, че в къщата на Баневи край София са открити оригиналите на документи за собственост на офшорни фирми. Попитан защо разработката става факт едва сега, той уточни: „Сега има има взаимодействие между службите, каквото не е съществувало.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio