Павлина Панова, Надежда Джелепова и Атанас Семов са новите конституционни съдии (Обновена)

Павлина Панова, Надежда Джелепова и Атанас Семов са новите конституционни съдии (Обновена)

 

Съдиите от двете върховни съдилища избраха двама нови конституционни съдии. Това са зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Надежда Джелепова. По този начин магистратите спазиха негласното си споразумение да изберат по един съдия от двете съдилища.

Двете бяха избрани на втори тур, като Панова получи 104 гласа, а Джелепова – 90. Общият брой на гласувалите магистрати беше 172. До втория тур се стигна, след като на първия нито един от десетте кандидати не получи повече от половината гласове в своя подкрепа.

Останалите номинирани бяха Дария Проданова, Николай Дърмонски, Симеон Чаначев, Емануела Балевска, Жанета Петрова, Галина Солакова, Маруся Димитрова и Марина Михайлова. Към 10-те кандидати бяха постъпили въпроси от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), но магистратите решиха да не променят правилата си и отговори на тези въпроси не бяха дадени.

Гласуването се проведе тайно – с бюлетини. За председател на събранието бе избрана Албена Бонева от ВКС. А в 5-членната избирателна комисия влязоха Бисер Троянов и Евгений Стайков от ВКС и Таня Радкова, Нина Докторска и Марио Димитров от ВАС.

Събранието откри председателят на ВКС Лозан Панов. Той разказа на върховните съдии притча за лъжата и истината. „Призовавам ви днес да погледнем голата истина без срам и без гняв. Ако се търси подходяща форма за реакция срещу деградацията на съдебната система и овладяването ѝ от политически и корпоративни лобита, няма по-подходяща форма от днешните избори“, обърна се Панов към върховните съдии. Той ги призова още да изберат в КС хора, които са „фригидни в отношенията си с властите и спазват здравословна дистанция спрямо тях“. Панов предложи на събранието негов председател да е съдия от ВКС, а пък мнозинството в избирателната комисия да е от ВАС.

Председателят на ВАС Георги Чолаков каза, че няма да разказва притчи на колегите си. „Има достатъчно достойни кандидати, които и от тях да изпратим в КС, ще изпълним ангажимента си към обществото“, каза той.

На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота).
Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и от трите квоти и да положат клетва на 13 ноември.

Парламентът избра доскорошния зам.-председател на ВКС Красимир Влахов.

Президентът Румен Радев също обяви своята номинация за съдия в Конституционния съд. Това е проф. Атанас Семов. Той отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционния съд, има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и е признат авторитет в България и чужбина, се казва в съобщението.

Допреди няколко години Семов беше зам.-председател на партията на Яне Янев „Ред, законност и справедливост“ и виден партиен функционер. През юли беше номиниран за кандидат на България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, но впоследстви кандидатурата му беше оттеглена заради отрицателно становище по кандидатурата, припомня „Дневник“.

Снимка: „Лекс“

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio