Саудитска Арабия призна, че е убила журналиста Джамал Хашоги

Саудитска Арабия призна, че е убила журналиста Джамал Хашоги

Саудитска Арабия промени официалната си версия за случилото се с журналиста Джамал Хашоги в консулството в Истанбул.

В интервюза американската телевизия „Фокс нюз“ външният министър Адел ал Джубейр признава, че той действително е бил убит, както твърдяха множество публикации в световните медии, позовавайки се на властите в Анкара.

Рияд първоначално запази пълно мълчание по случая, а в събота изненадващо потвърди, че Хашоги е умрял след конфликт и „юмручен бой“ в консулството. Сега за виновни се смятат „престъпни елементи“, действали без знанието на властите и несвързани с най-високите нива на апарата за сигурност. Става дума за 15-те души, пристигнали в консулството от Саудитска Арабия, сред които според някои издания има приближени на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Високопоставен служител от Рияд коментира в неделя пред „Ройтерс“, че планът е бил Хашоги да бъде отвлечен и върнат в родината си, която напусна след заплахи заради критики към реформите на управляващите. След като оказал съпротива, бил удушен при спречкването с агентите. Същата версия развива и колумнистът на турскто издание „Хюриет“ Абдулкадир Селви. Според него журналистът е бил „удушен за 7-8 минути“.

„Решени сме да установим всички факти. Решени сме и да накажем виновните за това убийство,“ коментира пред „Фокс“ Ал Джубейр. По думите му извършителите действали отвъд правомощията си, а направеното в консулството е „огромна грешка“, задълбочена от опитите тя да бъде прикрита.

Турция не е отправяла директни обвинения към Саудитска Арабия, припомня българското издание „Дневник“. Турските власти обаче отправеха намеци  миналата седмица, че разполагат с аудиозапис, който доказва, че Хашоги е бил убит по особено жесток начин. Според информация на разследващи уликите водят към възможността тялото да е било заровено в Белградската гора край Истанбул и полицията насочи натам усилията си.

Информация от саудитски представители, цитирана от „Ройтерс“ сочи, че тялото най-вероятно е било предадено на „местен агент“, който да се отърве от него.

Думите на саудитския първи дипломат идват на фона на все повече критики от европейски политически лидери към управляващите в Рияд, както и призиви за налагане на санкции. Много от най-големите компании се присъединиха към списъка с бойкота на започващата утре конференция в Рияд „Инициатива за инвестиции в бъдещето“.

Американският президент Тръмп обяви, че не е невъзможно да бъдат наложени санкции, но спирането на оръжейната сделка за 110 млрд. долара би наранила повече САЩ, отколкото Саутитска Арабия.

 

Категории Акцент-2, Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio