Македонският парламент одобри смяната на името

Македонският парламент одобри смяната на името

С мнозинство от 2/3 македонският парламент гласува “за” начало на процедура за конституционни промени, с които да се смени името на държавата. „За“гласуваха 80 депутати, а против бяха 39 депутати от ВМРО-ДПМНЕ, съобщи БГНЕС. 8 депутати от същата партия са били изключени от нея, защото са подкрепили промените.

„Днес е исторически ден за нашата страна. Заедно ние написахме история. Нашите виждания за по-добър живот в по-добра страна ще бъдат изпълнени”, подчерта премиерът Зоран Заев след заседание на Собранието на Република Македония.

Ако след дългата процедура, която все още предстои, Македония ще промени конституционното си име на Северна Македония. Това слага край на спора с Гърция и отваря вратите към членство в НАТО и ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан написа в Туитър: „Днес е добър ден за демокрацията в Скопие. Поздравявам всички онези, които решиха да дадат път към ЕС. Очаквам свободния избор на депутатите да бъде уважен, особено на онези, които минаха пътеката вчера. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри”
В същата социална мрежа поздрави парламента в Скопие за гласуваните конституционни промени и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг: „Сега правителствените и политическите лидери трябва да завършат националните процедури съгласно договора за името и да осъществят историческата възможност за влизането на страната в НАТО”.
Сника: БГНЕС
Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,