Правителството одобри нови посланици

Правителството одобри нови посланици

Нови посланици в Италия, Германия, Кипър, Чехия и Черна гора е одобрило правителството, показва информационната система на Министерския съвет.

На мястото на Марин Райков, бивш служебен премиер и досегашен посланик в Рим, отива Тодор Стоянов, който в момента е заместник-министър на външните работи. Той ще представлява България пред Италия, Малта и Сан Марино. От 2012 г. до 2016 г. е бил посланик в Португалия, работил е в посолството в Рим и в генералното консулство в Милано. Засега ново назначение за Марин Райков не е одобрявано и вероятно той ще се върне в София.

Димитър Абаджиев, бивш депутат от СДС и ДСБ и доскорошен посланик в Словения, отива посланик в Саудитска Арабия.

Любомир Тодоров ще смени Христо Георгиев в Кипър. Той е работил в Норвегия, Исландия, Израел и Йордания, а до 2016 г. е бил посланик във Финландия.

Йордан Първанов става посланик в Чехия на мястото на Лъчезар Петков. В момента той е директор на дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“ и eвропейски кореспондент в Министерството на външните работи. Работил е в посолството в Нидерландия и в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.

Ради Найденов ще предаде посланическия пост в Берлин на Елена Шекерлетова. До 2016 г. тя е била посланик в Австрия, а сега е постоянен секретар в МвнР. Работила е като ръководител на Дипломатическото бюро в Бон. Била е пълномощен министър и заместник-ръководител на посолството в Берлин.

Найденов бе спряган за нов посланик в Швейцария на мястото на Меглена Плугчиева, но решение на правителството за този пост все още няма. Плугчиева става посланик в Черна гора на мястото на Младен Червеняков. За същия пост известно време бе спрягана и Цецка Цачева.

Плугчиева беше вицепремиер в правителството на Станишев, отговарящ за усвояването на европейските фондове, била e и посланик в Германия, както и депутат от БСП.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,