„Джи Пи груп“ се отказа от поръчка в София за 46 млн. лв. в полза на фирма, свързана с „Джи Пи груп“*

„Джи Пи груп“ се отказа от поръчка в София за 46 млн. лв. в полза на фирма, свързана с „Джи Пи груп“*

“Джи Пи груп” се е отказала от обществена поръчка на Столичната община за ремонт на трамвайното трасе на линия 5 по бул. „Цар Борис III“. Toвa съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

В поръчката за ремонта на трамвайна линия 5 от Съдебната палата до Княжево „Джи Пи груп“ участваше в консорциума „Инфра груп 2018“ заедно с „РВП Илиенци“. Този консорциум беше класиран на първо място с оферта за 45.7 млн. лева. Парите за изпълнението се отпускат по оперативна програма „Региони в растеж“, припомня „Дневник“.

Изявлението на Фандъкова идва на фона на скандалите с „Джи Пи груп“. В петък премиерът Бойко Борисов поиска от Агенция „Пътна инфраструктура“ да намери начин и „още днес „Джи Пи груп“ да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране“. Малко по-късно от фирмата съобщиха, че се отказват от да бъдат строител на най-дългия в България тунел – „Железница“, който е част от магистрала „Струма“.

„Процедурата все още не е приключила, като няма подписан договор. Вероятно за изпълнител ще бъде избран класираният на второ място“, каза Фандъкова.

Към 17 ч. чрез профила си във Фейсбук Йорданка Фандъкова съобщи, че Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител на обекта. „В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки“, се казва в съобщението на столичния кмет. Каква е причината за промяната в позицията й само в рамките на часове не се разбира. То идва буквално часове след разкритието на „Студия Трансмедия“, че и вторият участник в конкурса е свързан с „Джи Пи груп“.

На второ място в спряната вече процедура е класирано обединението „София инфраструктура 2018“. В него влизат испанската фирма „Марко Обра публика“ и „Интегрирани строителни системи“, показва справка в Агенцията за обществени поръчки, цитирана от „Дневник“. Офертата на обединението е за 47.5 млн. лева или с 1.4 млн. лева повече от класирания на първо място.

„Интегрирани строителни системи“,  обаче също е свързана с „Джи Пи Груп“. Данни от Търговски регистър показват, че управител и собственик на компанията е Владимир Пилчев. Той участва в управлението на още доста дружества. Сред тях например е „Пи Ай“. Адресът на регистрация на това дружество съвпада с този на „Джи Пи груп“. И-мейлът за кореспонденция пък е office@gpgroupbg.com.

В компанията „Агрохолд инвест“, регистрирана на Черни връх No 59А, където се намира и регистрацията на „Джи Пи груп“, Владимир Пилчев е съдружник с Владимир Владимиров – Житенски. Той пък е представител на самата „Джи Пи груп“.

В началото на миналата седмицата прокуратурата обяви, че е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около строителната фирма „Джи Пи груп“ във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта „Биволъ“ за злоупотреба при разходване на евросредства.

В средата на септември Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) проверка на публикация в „Биволъ“, във връзка с която двама журналисти – български и румънски, бяха задържани край Радомир, докато работят по разследване за корупционни практики на „Джи Пи Груп“.

*Текстът е обновен след публикуваното в профила на Йорданка Фандъкова във Фейсбук на съобщението за спирането на поръчката за ремонт на трамвайна линия 5. Текстът в курсив е добавен към 19 ч.

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio