Консерваторите в Бавария губят за пръв път от 1962г. контрол в парламента

Консерваторите в Бавария губят за пръв път от 1962г. контрол в парламента

Федералното правителство и лично канцлерът Ангела Меркел ще са под засилен натиск

 

Християн-социалният съюз (ХСС), който управлява Бавария от 1950 г. насам, претърпя исторически удар на неделните избори за управлението на една от най-богатите и най-консервативни германски провинции.

Консерваторите получават 35.5%, което означава, че за пръв път от 1962 г. насам губят контрола върху мнозинството в парламента в Мюнхен, според данни от екзит пол на агенция „Инфратест“за телевизия ARD .

„Зелените“ са втори с 18.5%, а крайнодясната „Алтернатива за Германия“ с 11% влиза за пръв път в управлението на Бавария. Много близки резултати до AfD имат либералните „Свободни избиратели“ с 11.5% и Свободната демократическа партия с 5%.

Баварците дават на левия политически спектър общо под 15% – според екзит пола на ARD за социалдемократите са гласували 10%, а за „Лявата партия“ – 3.5%. Резултатите за ГСДП са особено разочароващи.

Резултатите означават, че ХСС ще трябва да търси коалиционни партньори в провинцията, а федералното правителство в Берлин и лично канцлерът Ангела Меркел ще са под засилен натиск. Що се отнася до ходовете на канцлера, тя веднага ще бъде атакувана от критиците си, но в действителност Меркел може да обърне резултата от Бавария в собствена полза, тъй като ще има шанс да се раздели с вътрешния министър Хорст Зеехофер, който ѝ създаде доста проблеми в коалицията, докато непрекъснато губеше популярност като лидер сред баварците.

Баварският премиер Маркус Зьодер заяви в първия си коментар, че „това е труден ден, защото не постигнахме резултатите, които преследвахме, но ХСС остава най-голямата партия в Бавария и ще опита да състави правителство.

Възможните коалиции зависят от крайните резултати, тъй като не е ясно дали Свободната демократическа партия ще премине прага за попадане в парламента. Една от тях е ХСС и Свободните избиратели, друга е между ХСС е „Зелените“ (но тук ще има много напрежение по въпроса за миграционната политика), а третата е ХСС с подкрепата на Свободните избиратели и Свободната демократическа партия.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio