Изборите в Бавария днес могат да застрашат поста на Меркел

Изборите в Бавария днес могат да застрашат поста на Меркел

Коалиционният партньор на Меркел се готви за рекордно лош резултат

 

В германската провинция Бавария днес се провеждат избори за местен парламент. Вотът може да сложи край на еднопартийното управление на консервативния Християнсоциален съюз. Има опасност ХСС да загуби абсолютното си мнозинство и това ще е исторически момент, обобщават политически експерти, цитирани от Франс прес.

Проучванията за нагласите на избирателите вещаят катастрофален резултат за баварските съюзници на Меркел – партията Християнсоциален съюз (ХСС), и е възможно изборите да доведат до сериозни промени на германската политическа сцена, включително отново да се постави въпросът за бъдещето на канцлера, , отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Според проучването, публикувано три дни преди изборите, ХСС ще получи около 32.9% от гласовете, а Зелените ще заемат второто място с 18.5%. За първи път в историята се очаква резултатът на ХСС да е под 40 процента. На федерално ниво ХСС е съюзник на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера. Между ХСС и ХДС има споразумение кандидати на ХДС да не се явяват на изборите в Бавария.

ХСС е бил на власт без прекъсване от 1958 г., най-често с абсолютно мнозинство. Сега съюзът се състезава със Зелените, които може да спечелят 18 процента, и с големия си кошмар – крайнодясната Алтернатива за Германия, която може да получи 16 на сто от гласовете. Това ще е най-слабият резултат на ХСС, която е въплъщение на Бавария и доминира в провинцията от създаването си след Втората световна война.

В регионалните избори участват също Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия, Левите и Свободни избиратели на Бавария – центристи, които от 2008 г. са трета политическа сила в баварския парламент, след ХСС и ГСДП.

В предизборната си кампания за регионалните избори управляващият в Бавария от над 70 години ХСС се опита да се позиционира по-вдясно, за да защити грижливо пазеното си абсолютно мнозинство от противопоставящата се на имиграцията „Алтернатива за Германия“.

На изборите през септември 2013 г. ХСС спечели 47.7 процента от гласовете, но при сегашните нагласи  „Алтернатива за Германия“ вероятно ще затвърди още повече политическата си мощ в цялата страна. Партията сега е представена в националния парламент, както и в повечето регионални парламенти.

Ако резултатът в Бавария се окаже унизителен, това може да постави под въпрос и бъдещето на вътрешния министър на Меркел и лидер на ХСС Хорст Зеехофер. Представители на ръководството на ХСС вече започнаха да хвърлят върху него вината за очаквания изборен провал на партията.

Мрачни са и изгледите за другия коалиционен партньор на Меркел – Германската социалдемократическа партия. Според социологическите проучвания подкрепата в Бавария за левоцентристката партия е намаляла наполовина от изборите през 2013 г. Изборите може да извадят на преден план и тлеещото напрежение в ГСДП, свързани с участието на партията в управляващата коалиция, дори да предизвикат призиви тя да излезе от нея.

„Ако Меркел не оцелее, ХДС ще има огромен проблем“, каза берлинският политолог Волфганг Меркел. Засега ХДС не разполага с „убедителна фигура, която да бъде приемник на Меркел“, добави той.

 

 

Категории АкцентЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio