Основният прокурорски свидетел срещу Иванчева никога не бил говорил с нея за подкуп

Основният прокурорски свидетел срещу Иванчева никога не бил говорил с нея за подкуп

Основният свидетел на спецпрокуратурата срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева – строителният предприемач Александър Ваклин – никога не е говорил с нея и заместничката й Биляна Петрова за подкуп.

Това е станало ясно по време на разпита му пред спецсъда, след като в понеделник магистратите дадоха ход на процеса по същество. Според показанията на Ваклин, цитирани от „Медиапул“,  бизнесменът се е срещал само веднъж с Иванчева, но тогава въобще не са говорили за пари, а му станало странно, защото тя постоянно го питала за името му.

Предприемачът разбрал, че Иванчева иска подкуп, за да придвижи преписката по строителен проект на фирмата му в местността „Камбаните“, само от думите на сочения от прокуратурата за посредник Петко Дюлгеров.

От показанията на Ваклин се разбира, че той седмици наред търсел начин да се срещне с Иванчева, но това така и не се случвало. Стигнал само до кратък разговор със заместника ѝ Румен Русев, но от него нищо не последвало. После му било обяснено, че преписката му е загубена, а когато поискал да бъде изваден неин дубликат, се оказало, че тя е у Иванчева.

През януари и февруари Ваклин започнал да разговаря по темата със свои колеги и „будни граждани“ от „Младост“, от които научил, че Иванчева е приела лично случая заради подадени от него жалби в съда и Столичния общински съвет.

Впоследствие Ваклин разбрал, че представители на други строителни компании със забавени преписки са подали жалби срещу Иванчева в прокуратурата, след което част от проектите били придвижени. Затова и той решил да прибегне до компетентните органи, но не отишъл в държавното обвинение, а в ДАНС. Обяснението му бе, че там се разследвали държавните служители.

Така Ваклин се озовал в сградата на столичния бул. „Черни връх“, където установил, че там всъщност се помещава КОНПИ.

Впоследствие той бил препратен и до спецпрокуратурата, но не отишъл в централата ѝ на столичната ул. „Черковна“, а на бул. „Г. М. Димитров“, където се помещава националното следствие. Там той бил съпроводен от униформен до конкретен кабинет, за да подаде сигнал, а след това изпратен обратно навън.

Това е привилегировано отношение, с което обикновено не се ползва всеки редови подател на сигнал, отбелязва “Медиапул“.

„Целта ми беше държавният апарат да може да принуди район „Младост“ да изпълнява задълженията си“, казва в показанията си Ваклин.

Въпреки подадения от него сигнал за длъжностно престъпление, бизнесменът продължил упорито да търси среща с Иванчева, за да ѝ се извини, ако я е обидил с нещо.

Категории Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio