Убийството на български журналист потресе световните медии

Убийството на български журналист потресе световните медии

Убийството на русенската телевизионна журналистка Виктория Маринова потресе световните медии.  Убийството на Маринова е новина и в редица водещи медии като британската обществена телевизия БиБиСи, влиятелното издание „Гардиън“, италианския в. Il Fatto Quotidiano, холандската телевизия НОС, европейското издание на „Политико“ и испанското „20 минути“. За трагичното събитие съобщават и американските телевизии „Фокс нюз“ и Си Ен Ен.

Трагедията предизвика реакции не само в медиите. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че ще наблюдава внимателно разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова.

„Шокиран съм от ужасяващото убийство“, заяви представителят за свободата на медиите в ОССЕ Арлем Дезир. „Призовавам властите бързо да идентифицират и изправят пред правосъдието отговорните, както и твърдо да установят дали нападението е било свързано с работата ѝ.“

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира в „Туитър“, че е „шокиран“ и че „отново смел журналист пада в борбата против корупцията и за истината. Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред съда.“

Организацията „Репортери без граници“ призова полицейска защита да бъде осигурена на колегите на Маринова. Те отбелязват, че Маринова е четвъртият журналист, убит в Европа от 2017 г. насам – през август миналата година датчанката Ким Вал бе убита от Петер Мадсен, докато правеше материал за негово откритие. Малтийката Дафне Каруана Галиция бе взривена в автомобила й минути след публикуването на последния ѝ материал за корупция, а словакът Ян Куцяк и годеницата му бяха убити в дома си.

Категории Акцент, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio