Карпов: България е свободна благодарение на руското отвоюване на Крим

Карпов: България е свободна благодарение на руското отвоюване на Крим

 

България днес е свободна благодарение на руското отвоюване на Крим от Османската империя. Тази позиция изрази пред Дарик бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, който е и депутат в Руската държавна дума, казва той в интервю за „Дарик“.

Според него Сърбия и Гърция също дължат свободата си на това, че Русия е отвоювала Крим. Както  всички големи държави, Русия винаги е имала интереси на Балканите, но тя не иска  поредната война да започне в този регион, посочи още Карпов.

На въпрос доколко се е чувствал политик още от времето, когато е играл шах с Каспаров, Карпов отговаря: „Каспаров вече е последната съвременна история в шахмата. В шаха винаги е имало политика.“ (Гари Каспаров е смятан за най-силния световен шампион по шахмат за всички времена, политически опонент на Карпов и един от най-непримиримите критици на Путин.)

А какво мисли за русофобията и дали в България усеща русофобски настроения, Карпов отговаря: „Русофобията е внесена отнякъде и активно се поддържа… Страната ви сега е сложна, тъй като половината гледа на Запад, а другата половина на Изток. Мисля, че преди икономиката на България беше по-силна.“

Карпов анализира положението в селското стопанство и промишлеността с оценката, че по времето на СССР всичко е било по-качествено.

На въпрос дали Русия се завръща на Балканите, депутатът казва: „Русия винаги е имала интереси на Балканите, те са сложна територия и такива имат всички големи държави, където интересите се сблъскват, но ние не искаме поредната война да започне на Балканите.“

За посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия и това, че няма да посети България, Карпов развива мисълта, че не планира посещенията на президента, за да знае, но тази година е твърде важна за балканските народи, „тъй като преди 140 години свършва османското иго и само благодарение на Русия страните бяха освободени.“

„Удивително е, че въпроси за Крим се поставят от България и Гърция. Ако Русия не беше извоювала Крим от Османската империя, сега нямаше да има свободни България, Сърбия и Гърция“, казва още Карпов.

По темата за азбуката бившият шампион смята, че Кирил и Методий са донесли азбуката в Русия, прескачайки ролята на България за това. „Ако някой иска скандал, той може да го измисли“, заключава политикът Анатолий Карпов.

Категории МненияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio