Путин: България се отказа от „Южен поток“ под външен натиск, но сега съжалява за това

Путин: България се отказа от „Южен поток“ под външен натиск, но сега съжалява за това

България се е отказала от „Южен поток“ под външен натиск и сега съжалява за това. Това каза руският президент Владимир Путин на пресконференция с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Путин предупреди ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси, както България.

 

Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта „Северен поток 2“ както някога България в „Южен поток“, каза Путин на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с

 

„България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през „Турски поток“, отбеляза руският президент. „Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси“, добави Путин.

 

Руският президент припомни съдбата на проекта „Южен поток“. „Българските колеги ни увериха, че ще се борят докрай за „Южен поток“, тъй като това отговаря на националните им интереси“, каза Путин. Той посочи, че газопроводът би „повишил геополитическия статут (на България) като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 милиона евро на година просто така, просто защото тръбата минава през тяхна територия“. Българската страна разчиташе да създаде няколко хиляди работни места (с „Южен поток“), добави Путин.

Руският президент подчерта, че е говорил подробно по въпроса на енергиен форум в Москва. „Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, безусловно, винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир“, каза той.

Категории Акцент, Пари, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio