Великобритания ще ограничи свободното придвижване на европейски граждани след Брекзит

Великобритания ще ограничи свободното придвижване на европейски граждани след Брекзит

Свободното движение на европейски граждани във Великобритания ще отпадне след Брекзит. Това предвиждат правила за имиграцията в Обединеното кралство, представени от британския премиер Тереза Мей. Правила влизат в сила след Брекзит.

„Когато напуснем ЕС, ще въведем имиграционна система, която веднъж завинаги ще сложи край на свободното движение на европейски граждани в Обединеното кралство“, обяви Мей. „Това ще е система, която се основава на уменията на работниците, а не на техния произход“, подчерта премиерът в изявлението си.

„Тези нова система ще позволи да се намали имиграцията на лица с ниска квалификация“, добави Мей. Това ще намали имиграцията до жизнеспособни нива, както беше обещано, посочи още министър-председателят.

В програмата си за парламентарните избори през 2017 г. Мей обеща да намали нетната миграция до под 100 хил. души годишно спрямо 273 хил. през 2016 г. Очаква се Мей да конкретизира новата имиграционна система в днешната си реч на конференцията на британската Консервативна партия в Бирмингам.

Според новите правила хората, които желаят да се установят във Великобритания, трябва да могат да удостоверят определено ниво на доходи, за да се гарантира, че те няма да заемат работни места, които биха могли да бъдат заети от британски граждани. Визите, издавани на студенти, няма да бъдат обект на същите критерии.

Категории Акцент, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio