САЩ, НАТО и ЕС призоваха Македония да не се отказва от договора за името

САЩ, НАТО и ЕС призоваха Македония да не се отказва от договора за името

Гърция заяви, че остава ангажирана с договора със Скопие от юни

 

Световните агенции отделят забележително място в своите сутрешни новини на вчерашния референдум в Македония, оценявайки, че договорът от Преспа е все още актуален, въпреки ниската активност, което е своеобразен политически удар за македонския премиер Зоран Заев.

Огромното мнозинство от македонските граждани, които проявиха гражданска активност и отидоха до урните, подкрепиха Договора от Преспа на референдума в неделя. 91,37% или 593 315 граждани са гласували „за“, докато само 5,64% или 36 596 са били „против“. Невалидните бюлетини са 2,99%. Това показват данните при 97% обработени избирателни протоколи, съобщиха от Държавната избирателна комисия. Избирателната активност е била 36,79%, гласували са 649 376 души.

Германската държавна агенция ДПА обявява, че договорът от Преспа е все още актуален, въпреки неуспеха на референдума. Някои нарекоха ниската избирателна активност политически удар за Заев, който възложи на референдума много политическа тежест. Но Заев каза, че няма да ходи никъде.

„Не възнамерявам да подам оставка. Мой дълг е да остана“, каза той в отговор на въпроса дали възнамерява да се оттегли, пише агенцията. За френската агенция АФП македонските гласоподаватели са подкрепили плана за преименуване на страната с цел да се сложи край на десетилетния спор с Гърция и да се проправи пътя за членство в НАТО и ЕС, като Западът е приветствал резултата, въпреки че референдумът няма легитимна тежест, тоест няма да е задължителен поради ниската избирателна активност на избирателите.

Гласуването беше внимателно следено от Гърция, която заяви, че „остава ангажирана с договора със Скопие от юни, според който Атина ще отхвърли своите противопоставяния за влизането на Македония в ЕС и НАТО, в замяна на промяна на името“, пише АФП.

Референдумът за промяна на името на Македония не успя да осигури 50% плюс 1 участие, за да бъде вотът валиден, според агенция Ройтерс. Референдумът не е правно обвързващ, но депутатите обещаха да се придържат към това и неуспехът в постигането на избирателната активност означава, че противниците вече могат свободно да гласуват против споразумението.

Националистическата опозиция има 49 места в 120-местния парламент – достатъчно, за да блокира мнозинството от 2/3, което е необходимо за промяна на конституцията, твърди британската агенция.

Западни представители посъветваха Македония да продължи работата по приемане на договора с Гърция след вчерашния референдум, който не достигна желаната активност, пишат медии в страната.

 

По последни данни гласувалите „за“ са 91.48% (над 605 хил.) от отишлите до урните, „против“ са едва 5.64% (37 312 души). Активността, малко над 36.8%.

Независимо от това „победа“ обявиха и двете страни – и премиерът Зоран Заев, чийто кабинет агитираше да се гласува „за“ смяната на името, и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която е против договора, но нямаше ясна позиция на референдума.

Заев настоя, че огромната подкрепа на онези, които все пак са отишли до урните, му дава право да продължи с приемането на договора в парламента – споразумение, изискващо мнозинство от две трети от депутатите, тъй като включва промени в конституцията. Той призова ВМРО-ДПМНЕ да гласува „за“ договора, в противен случай обеща да свика

Сред първите реагирали бе Гърция. Външното министерство в Атина каза часове след резултатите от вота, че страната остава посветена на договора, макар резултатите да са спорни. Климатът на национализъм и съмнение „не позволиха да се направи трезва преценка на големите придобивки от договора“, обяви институцията и призова все пак да се осигури „позитивна динамика“ на договора.

Междувременно Заев разговаря и с гръцкия си колега Алексис Ципрас, който изрази поддръжка за „решителността и смелостта да се продължи с договора“. Тази позиция обаче не се споделя в целия гръцки кабинет – от коалиционния партньор „Независими гърци“ на Панос Каменос, според които резултатът от референдума прави договора нищожен.

След гласуването в македонския парламент – ако то е успешно – за договора трябва да вземат решение и депутатите в Атина. „Независими гърци“ вече са заявявали, че няма да подкрепят документа.

Реакциите на Съединените щати и Европейската комисия в последните часове породиха въпроси сред коментатори в социалните мрежи. Пръв изрази позицията си еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, който обясни, че гласовете показват „широка поддръжка на Договора от Преспа и евроатлантическото бъдеще на страната“.

Хан също така изрази очакване лидерите да се съобразят с това решение.

В съобщение Държавният департамент на САЩ си казва, че те „поддържат цялостното прилагане на Договора от Преспа, който дава на Македония гарантирано място в НАТО и ЕС, а това ще допринесе за регионалната стабилност, сигурност и просперитет“. Вашингтон обяви, че „в периода, който следва парламентът да започне дебат за конституционните промени“, лидерите трябва да се „издигнат над партийната политика“ и да не „изпускат възможността да осигурят светло бъдеще на страната“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори, че вратите на алианса остават отворени за Македония, но първо трябва да се завършат всички процедури.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio