Заев: Да гласуваме заедно за европейска Македония

Заев: Да гласуваме заедно за европейска Македония

Утре ще се проведе референдумът за името на западната ни съседка

 

Завършваме своята кампания „За европейска Македония“ в град Тетово, защото този град винаги е бил част от Европа и пример за мултиетническа Македония и богатството на различията.

Това заяви премиерът Зоран Заев в последната си изява преди провеждането на референдума за името утре, 30 септември. Той посочи, че Македония от векове е била мултиетническа и обединена и очаква така обединена в неделя да излезе да гласува на референдума за европейско бъдеще на страната.

„Да бъдем заедно е богатство, а концепцията за едно общество, което заедно изграждаме от ден на ден набира все по-голяма сила. Нашето общо желание е да спрем заминаването на младите в чужбина и да върнем тези, които заминават. Али Ахмети (лидерът на една от основните албански партии ДСИ) говори на македонски език. Македонците във Велес унищожават обидни графити за албанците, което потвърждава концепцията за едно обединено общество за всички нас“, каза Заев.

Той подчерта, че всички общности в страната – албанската, ромската, влашката, сръбската – са изразили солидарност с македонската във връзка с подписания Договор от Преспа, който решава дългогодишния проблем с името на страната и открива перспективата тя да стане 30-ти член на НАТО под името Република Северна Македония.

Заев за пореден път повтори, че референдумът е исторически шанс и е важно всички да гласуват и да не се подават на интриги, идващи отвън. В същото време той отбеляза, че Македония има приятели в чужбина, което бе доказано през последните месеци с многобройните визити на високопоставени западни държавници в страната.

Заев и в края на кампанията си подчерта, че България е имала значителна роля през последните 15 месеца. Благодарение на Договора за приятелство и добросъседство, който двете страни са подписали се е стигнало не само да подписването по-късно на Договора с Гърция, но е даден ясен сигнал, благодарение на София, за европейската перспектива на Западните Балкани, каза той.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio