Тереза Мей губи подкрепа за „Брекзит без споразумение“

Тереза Мей губи подкрепа за „Брекзит без споразумение“

Това би било „национална катастрофа“, предупреди лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин

 

Британският премиер Тереза Мей губи подкрепата в кабинета за намерението си да прибегне до варианта „Брекзит без споразумение“, в случай че ЕС отхвърли предложенията за условията на излизането. Те станаха известни като плана „Чекърс“, пише вестник „Таймс, предаде „Ройтерс“, цитирани от БТА.

Министри от кабинета, сред които този по въпросите на Брекзит Доминик Рааб, на външните работи Джереми Хънт, на околната среда Майкъл Гоув и на вътрешните работи Саджид Джавид разчитат на това да попречат на Мей да вкара Великобритания в Брекзит без споразумение с ЕС, пише „Таймс“, като се позовава на свои източници.

Тези министри искат британският премиер да обмисли варианта за споразумение за свободна търговия с ЕС по канадски модел, в случай че съюзът отхвърли отново плана „Чекърс“ на срещата си на върха на 18 октомври. С това те й дават план Б, пише „Таймс“.

Безпокойствата по въпроса назряха, след като Мей заяви, че би предпочела Брекзит без споразумение пред сегашните предложения на ЕС. Тя подчерта, че Великобритания иска да види контрапредложения от съюза, за да бъде постигнат напредък в преговорите за Брекзит.

Брекзит без сделка би било „национална катастрофа“. Това предупреди лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин по време на ежегодна конференция на партията, цитиран от „Гардиън“.

Корбин призова за провеждане на предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят договореното от премиера Тереза Мей с Брюксел за Брекзит.

Шефът на лейбъристите уточни, че ще гласуват против плана на Мей от „Чекърс“, ако оформя основата на финалното споразумение с Брюксел за напускане на ЕС. Според него премиерът трябва да свика нови избори, ако не успее да прокара сделката в парламента.

Корбин обяви позицията на партията в края на едночасово обръщение, по време на което той обеща партията да води „непреклонна кампания срещу антисемитизма и расизма във всичките им форми“. Той обвини торите в двуличие по отношение на расизма и антисемитизма.

„Лейбъристите ще гласуват против плана от „Чекърс“ и каквото е останало от него, и ще се противопоставят на напускането на ЕС без споразумение“, закани се той пред делегатите в Ливърпул.

Напускането на ЕС без споразумение би било „национална катастрофа“ и „ако парламентът отхвърли споразумение на торите или правителството изобщо не успее да сключи споразумение, ние всички ще настояваме за парламентарни избори“, продължи той.

Корбин индиректно спомена възможността за провеждане на втори референдум – въпросът доминира на конференцията, отбелязвайки, че ако не е възможно да се организират парламентарни избори, „всички варианти остават на масата“.

По думите му Мей предлага на Великобритания избор между „без споразумение и лошо споразумение“ за Брекзит. Според него торите искат да използват Брекзит, за да наложат „шокова доктрина на свободния пазар“ в Обединеното кралство.

Председателят на Лейбъристката партия заяви, че Мей е лично отговорна за „мръсната, цинична“ имиграционна политика на страната.

 

 

 

 

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio