Парламентът смени тримата министри

Парламентът смени тримата министри

От ДПС бяха категорични, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни

 

Росен Желязков бе избран за министър на транспорта на мястото на Ивайло Московски, регионалният министър Николай Нанков беше сменен с депутата Петя Аврамова, а Младен Маринов стана министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев. Парламентът гласува след близо 3 часа дебати.

Всяка оставка на министър се гласуваше отделно след предложение на НФСБ. Партията на Валери Симеонов гласува „против“ оставките, но подкрепи новите министри. За назначаването гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. БСП и ДПС бяха против.

По време на дебатите се стигна до напрежение. От БСП искаха обсъждането да се води под формата на диалог с кандидатите за министри, но това така и не стана.

„Задавам конкретен въпрос на Младен Маринов и се надявам на конкретен отговор. Каква е оценката му за действията на полицията в Радомир и какво ще направите да предотвратите подобни „лоши“ комуникации“, каза депутатът от БСП Крум Зарков и подчерта, че случаят е стигнал до световните медии.

В крайна сметка единствено Росен Желязков взе думата.  „С новите министри няма да се крием зад щит, а ще поемем категоричен ангажимент да изпълняваме приоритетите на правителството“, каза той.

„Ние наказваме с оставка достойни хора. Във всеки един от трите случая, всеки един от тях може да докладва пред това Народно събрание сериозни постижения в съответната област. Постижения, каквито не е имало досега“, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той похвали и новите попълнения. „Росен Желязков е страхотен професионалист, юрист с изключителна квалификация и опит“, каза Кирилов. Похвали и Аврамова, и Маринов.

В отговор социалистите попитаха защо тогава министрите се сменят. „Вие ги позорите, като казвате, че са добри, но трябва да си отидат. Техните оставки вече не са никакъв морален акт“, коментира Зарков по повод изказването на Кирилов.

По време на дебатите от ДПС обявиха, че предсрочните избори са неизбежни.

„ГЕРБ е единственият виновен за собственото си затъване. Във време, когато обществото има нужда от промяна и адекватни държавнически решения, сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с цел запазване на властта“, заяви председателят на ДПС Мудстафа Карадайъ.

„Нито оставки, нито предсрочните избори сами по себе си са решение“, каза още Карадайъ. „Правителството е изчерпано, каквито и промени да прави, не може да промени усещането на немощ“, добави по-късно депутата от ДПС Йордан Цонев

Лидерът на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Волен Сидеров пък коментира, че подновяването на един кабинет е нещо нормално и демократично

Председателят на комисията по култура и медии и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов пък поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова да си подаде оставката.

„Не искам да ви се бъркам в партията, че вътре сте се разглобили доста. Но това, че съсипахте понятието „опозиция“, праща в немилост всяко управление. А това застрашава националната сигурност“, каза той.

Освен между ГЕРБ и БСП, нападки извън темата с трите оставки имаше и между „Воля“ и ВМРО. Към края на дебатите думата взе председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Той дълго изброява успехите на правителството и „видимите резултати“ от управлението на ГЕРБ, както и разкритикува БСП. Според Цветанов с „Визия за България“ социалистите опознавали туристическите дестинации в страната. “ За всички е ясно, че най-големият корупционен натиск в България е по времето на кабинета на Орешарски“, каза той.

Социалистите видяха в изказването на Цветанов предизборна реч. „Това ясно показва, че ГЕРБ се готви за избори. Това е перманентна правителствена криза – дълбока криза на държавността. Държавата е изчерпана и на практика липсва. 10 години държавата е под атаките на троянския кон на ГЕРБ – демонтирана отвътре и преправяна така, че да отговори на интереса на определени хора“, коментира Драгомир Стойнев.

 

По време на дебатите Драгомир Стойнев от БСП и негови колеги поискаха номинираните за министри да обявят какви ще са политиките им и първите си действия. „Няма основание и няма как да се изисква предварително представяне на концепции. Не сме в процедура на публичен подбор“, отговори им председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). „Очевидно е, че кандидатите са поканени, за да отговарят на въпроси“, заяви Кирилов.

 

Промените трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, но бяха забавени от президента Румен Радев, който едва вчера подписа указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Първоначално за министър на транспорта беше номиниран заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Той се отказа след като обяви, че е станал жертва на „координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата му като министър“.

Тримата министри подадоха оставка по искан на премиера след тежката катадтрофа край Своге, в която загинаха 17 души.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio