Росен Желязков е номиниран за министър на транспорта

Росен Желязков е номиниран за министър на транспорта

 

Росен Желязков ще е новият транспортен министър, съобщи Волен Сидеров след заседанието на Коалиционния съвет в Министерски съвет.

Желязков е втората номинация на правителството, след като Александър Манолев се отказа от поста на подалия оставка Ивайло Московски.

„Предвиждаме оставките на Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски да бъдат разглеждани в четвъртък в пленарна зала“, заяви пък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след Коалиционния съвет. Той добави, че указът за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР все още не е подписан от президента Румен Радев. Маринов е номиниран за следващия вътрешен министър.

Съветът е решил да предложи на президента среща, за да се обсъди оставката. „Мисля, че това е най-добрият начин да се реши въпросът, иначе се насажда допълнително напрежение”, коментира Сидеров.

„Явно се цели нещо по-различно. Обръщаме се чрез медиите към президента за среща. По никакъв начин не желаем конфронтация с него”, добави Цветанов.

Желязков е бил главен секретар на Министерския съвет и съветник на премиера. Той бе назначен за председател на ДЕАУ (агенцията за електронно управление) с 5-годишен мандат през септември 2016 г. От януари тази година бе определен за председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Желязков бе обвиняем по аферата с бюлетините за изброите през 2013 г. от печатницата в Костинброд.

Според прокуратурата Желязков като главен секретар на Министерския съвет не е упражнявал контрол върху своите подчинени, които е трябвало да следят отпечатването на бюлетините за парламентарните избори от 2013 г. Това следвало от сключения договор между Министерския съвет и „Мултипринт“. Поради това той не е изпълнил служебните си задължения, което е довело до спестяване на производствени и организационни разходи и съответно в залагане на по-малък процент макулатура и технологично време, необходимо за отпечатването на бюлетините за гласуване.

През 2015 г. обаче съдът оправда напълно Желязков още на първа инстанция, а прокуратурата не протестира решението. Така аферата „Костинброд“ приключи.

 

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio