Директорът на ГДБОП посика извинение от „Биволъ“, че е записван без позволение

Директорът на ГДБОП посика извинение от „Биволъ“, че е записван без позволение

Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Ивайло Спиридонов поиска сайтът „Биволъ“ и Би Ти Ви да му поднесат извинения за това, че са пуснали запис от разговори с негов служител и него самият. Записите били станали без тяхно съгласие.

Спиридонов даде пресконференция, свързана със задържането на журналистите Димитър Стоянов от „Биволъ“ и румънския му колега Атила Биро от RISE Project в нощта на 13-и срещу 14 септември.

Спиридонов твърди, че полицията не е била уведомена, че двамата журналисти ще бъдат на мястото, а от „Биволъ“ – точно обратното – че са предупредили.

През уикенда Спиридонов гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви и отказа да се извини за задържането на подалите сигнала. Обясни, че се е извинил само на главния редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов по „чисто човешки подбуди“, защото двамата журналисти са били държани в полицията „малко по-дълго“.

Днес Спиридонов обясни, че главният редактор на „Биволъ“Чобанов е дал на Би Ти Ви запис на телефонни разговори – единият е със служител на ГДБОП, а другият – със самия Спиридонов. Шефът на антимафиотите подчерта, че той и служителят му не са били уведомени и не са дали съгласие да бъдат записани. Телевизията пък е излъчила тези записи в предаването „120 минути“ с участието на Чобанов.

„За мен е изключително неприятно, че борци за справедливост и законност боравят с незаконни действия. Атанас Чобанов пусна разговори между него и мен, както и между него и служител на ГДБОП, без аз да съм съгласен“, посочи днес Спиридонов и цитира конституцията.

На реплика от журналист „Но нали трябва да стане ясно кой казва истината“ Спиридонов отговори: „Внесете в Народното събрание една промяна в чл. 2 – „който иска да стане ясно, да прави записи“.

„На моя служител и на мен тази медия ще се извини ли, че дават записи и формират обществено мнение, без аз да съм давал съгласие? За мен това е важно – разследващи журналисти незаконно записват граждани на Република България и ги изнасят към други медии“, добави шефът на ГДБОП.

Във връзка със заповедта за задържане, показана от журналиста Димитър Стоянов, Спиридонов поясни, че тя се попълва само формално, „защото се ограничава свободното придвижване на гражданите“.

По думите му това е изискване на Закона за МВР и полицаите са го спазили. Той отново наблегна, че това не е арест, а двамата са били извикани само да дадат обяснения. Не коментира обаче защо на журналистите са били взети мобилните телефони и не им е бил позволен телефонен разговор, на който имат право по закон.

Спиридонов отказа да отговаря на въпроси, свързани с унищожаването на книжа, за което сигнал в полицията е постъпил от „Биволъ“.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio