Доган си купи ТЕЦ Варна

Доган си купи ТЕЦ Варна

Почетният председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган е новият мажоритарен собственик на ТЕЦ „Варна“. При сделката, за която съобщава „Капитал“, Доган е придобил 70% от фирмата „Сигда“. От октомври 2017 г. тя е едноличен собственик на варненския ТЕЦ.

Досега централата беше собственост на децата на бившия министър на транспорта в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. Самият бивш министър е управител на фирмата на „Сигда“.

С договор за продажба на дялове от 7 август 2018 г. Станислав и Ивелина Папазови поотделно са продали част от дяловете си в компанията на Доган. Вписването в Търговския регистър на този договор е от 4 септември 2018 г. Прехвърлените на почетния лидер на ДПС дялове са общо 70% от капитала на дружеството, става ясно още от документите.

Цената на сделката остава неясна, тъй като е  описана в анекс към договора, който не е публикуван в регистъра. Децата на Папазов запазват миноритарни дялове, а той заедно със Станислав остават управители на „Сигда“.

Семейството на Данаил Папазов придоби централата на 20 декември 2017 г. за поне 48.5 млн. евро. Продавач беше чешката CEZ, която я беше затворила от 2015 г. Чешката компания считаше ТЕЦ-а за икономически нежизнеспособна и генерираща само загуби. Около половината от сумата по сделката – малко над 24 млн. евро, беше финансирана с кредит от Първа инвестиционна банка. Повечето от останалите пари вероятно са дошли от наличния кеш в самата ТЕЦ „Варна“.

В отчета на „Сигда“ за 2017 г. пише:

„Стартирано е предоговаряне на банков кредит, в размер на 24 255 хил. евро, за предсрочно погасяване пред 2018 г., за което е изпратено писмо за намеренията на дружеството на 23 март 2018 г. Намеренията на дружеството са приети от банката и предстои подписване на предвиденото предоговаряне“.

Това означава, че дружеството планира да погаси кредита си към ПИБ предсрочно.

Новият мажоритарен собственик очевидно няма планове да променя ръководството на придобитите компании. В ТЕЦ „Варна“ няма промени в борда, в който освен изпълнителния директор Данаил Папазов влизат Адриан Атанасов и Георги Христозов. Първият е дългогодишен финансов директор на „Пристанище Варна“ управляваното от 2001 до 2013 г. от Папазов, когото той като транспортен министър назначава за председател на управителния съвет на НКЖИ. А вторият е дългогодишен мениджър в различни държавни енергийни фирми, включително изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица-изток 2“ и по времето на министър Папазов член на борда на БЕХ. Христозов също е считан за близък до ДПС и депутата от партията Делян Пеевски, припомня „Капитал“.

Категории Акцент, Компании, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio